Zvizdić i Osmanović ugostili reprezentaciju BiH u sjedećoj odbojci

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministar BiH i ministar civilnih poslova Adil Osmanović danas u Sarajevu su ugostiti bh. reprezentaciju u sjedećoj odbojci, koja je na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Holandiji osvojila srebrnu medalju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tom prilikom obojica su istakli da su ponosni na rezultate koje bh. odbojkaši već 20 godina postižu na svjetskoj sceni, te da će učiniti sve da se poboljša njihov status u društvu, kako bi imali što bolje uslove za rad.

“U svoje i u ime Vijeća ministara BiH želim uputiti najiskrenije čestitke, respekt i poštovanje zlatnim momcima i njihovim trenerima na ostvarenim uspjesima. Oni su za nas zlatna generacija, zlatni momci bez obzira da li je medalja zlatna ili srebrna. Riječ je o najboljim ambasadorima i promotorima sporta i vrijednosti BiH. Oni su bili i ostali uzor za sadašnje i buduće generacije“, kazao je Zvizdić i dodao:

“Držimo za riječ ministra Osmanovića da će finansijski problemi biti riješeni u onom kapacitetu koji će uspjeti barem malo relaksirati njihove buduće aktivnosti. O njima ne treba puno govoriti, njihova djela, ponašanje i uspjesi o tome govore najbolje i oni su zaista reprezentacija na koju treba da bude ponosna čitava BiH.“

Ministar Osmanović je također čestitao bh. odbojkašima na velikim rezultatima koje postižu i obećao da će nastojati da se bzudžet za sport, a samim tim i za sjedeću odbojku, u budućnosti poveća.

“Šteta za našu državu je što nemamo resorno ministarstvo sporta, koje bi imalo svoj jasno definisan budžet i kroz koji bismo sve naše reprezentacije i klubove na početku svake budžetske godine imati sredstva kako ih pratiti. No, ovaj saziv Vijeća ministara pokušava da obezbijedi što je moguće veću finansijsku konstrukciju za sport u BiH. Kada smo došli 2015. godine, kada je pitanju Ministarstvo civilnih sportova budžet za sport je bio nula, a danas je 1,4 miliona konvertibilnih maraka i nastojaćemo, ne samo da ga zadržimo, nego da on ide u pravcu povećanja. Treba uraditi mnogo toga da se promijeni okvirni Zakon o sportu da se neke stvari regulišu kada je u pitanju državni nivo i u razgovoru sa našim reprezentativcima ćemo vidjeti šta je to što treba uraditi Vijeće ministara“, naglasio je Osmanović.