Zvizdić – Borisov: Evropska perpektiva za BiH znači mir, stabilnost i ekonomski prosperitet

Evropska perpektiva za BiH znači mir, stabilnost i ekonomski prosperitet, poručeno je nakon sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i premijera Republike Bugarske Boyka Borisova u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvizdić je zahvalio za sve što je Bugarska uradila za BiH, posebno u posljednjih šest mjeseci. Podsjetio je da je početkom jula završeno bugarsko predsjedavanje EU, koje je preuzela Austrija.

“I ono zbog čega smo izuzetno zahvalni, ne samo BiH nego sve zemlje Zapadnog Balkana, jeste činjenica da je u toku bugarskog predsjedavanja Zapadni Balkan ostao u fokusu interesa EU. To je za nas veoma važno jer je evropska prepektiva ključni vanjskopolitički cilj i prioritet BiH. To nam omogućava da nastavimo sa aktivnostima na realizaciji evropske agende BiH”, rekao je Zvizdić.

Odmah nakon izbora u oktobru ove godine, kako je kazao, očekuju da će se ići u pravcu dodjeljivanja kandidatskog statusa za BiH kao i da će doći do aktivacije MAP-a kao narednog koraka ka NATO integracijama.

“Drugi prioritetni pravac je pitanje ekonomskog razvoja i posebno razvoja infrastrukture. Na tome kontinuirano radimo i na tome je posebno insistirao uvaženi premijer razmišljajući i stavljajući u fokus infrastrukturu i povezivanje svih zemalja Zapadnog Balkana sa EU”, pojasnio je Zvizdić.

Treći pravac je, naglasio je, očuvanje mira i stabilnosti i borbe protiv svih vrsta ekstremizma.

“I tu smo napravili vrlo značajan progres. On je malo zasjenjen činjenicom da u BiH aktivno traje predizborna kampanja. Sasvim sigurno ćemo očuvati pozitivan momenat jer su nam evropska perspektiva i jačanje životnog standardna naših građana prioriteti koji će i dalje biti na top listi zadataka koje ćemo raditi”, istakao je Zvizdić.