Znanstvenici otkrili lavove u zabačenom dijelu Etiopije

Znanstvenici su otkrili da u zabačenoj regiji na sjeverozapadu Etiopije ima lavova, što je sretno otkriće u ozračju alarmantnog pada populacije lavova na afričkom kontinentu.

Postojanje lavova u nacionalnom parku Alatash, na granici sa Sudanom, otkriveno je tokom znanstvene misije koju vodi dr. Hans Bauer, objavljeno je u ponedjeljak u saopćenju zaklade Born Free, specijalizirane za zaštitu faune.

Ekipa dr. Bauera je također zaključila da lavova ima i sa sudanske strane u parku Dinder i njihov broj u oba parka procijenila na 100 do 200.

Osim brojnih otisaka, znanstvenici su ih uspjeli i snimiti. Iako su lokalni stanovnici tvrdili da tamo ima lavova, Međunarodna unija za zaštitu prirode (UICN) do sada je park Alatash smatrala tek mogućim staništem lavova.

“Dok broj lavova u Africi dramatično pada, ovo otkriće dosad nepotvrđene populacije je jako važno”, ističe zaklada Born Free, prenosi portal croenergo.eu.

Od 20.000 lavova na afričkom kontinentu, oko polovice bi moglo nestati za 20 godina, prema istraživanju koje je objavljeno u oktobru 2015. u časopisu Proceedings of National Academy of Sciences.

Procjenjuje se da ih je sredinom 20. stoljeća bilo deset puta više.

U Etiopiji živi oko hiljadu abesinskih lavova, prepoznatljivih po crnoj grivi. Abesinski lav, o kojem su pjevali Bob Marley i Serge Gainsbourg, u Etiopiji simbolizira kraljevsku dinastiju.