Znak solidarnosti: Stari most večeras u bojama Francuske

Stari most u Mostaru će večeras u 20 sati biti osvijetljen bojama zastave Francuske povodom velikog požara u pariškoj katedrali Notre Dame.

Mostarci, kao i svi Bosanci i Hercegovici, će na taj način izraziti solidarnost sa građanima Francuske.

Iz Centra za mir iz Mostara se nadaju da će ova tragedija svjetskih razmjera ujediniti cijeli svijet u podršci projektu obnove katedrale Notre Dame, baš kao što je projekt obnove Starog mosta i stare jezgre Mostara ujedinio donatore iz cijelog svijeta, Svjetske banke i UNESCO-a nakon njegovog stravičnog rušenja i razaranja 1993. godine.

Direktor i osnivač Centar za mir i nekadašnji gradonačelnik Mostara Safet Oručević podsjeća da je Francuska bila jedna od prvih i najvećih donatora u procesu obnove Starog mosta koji danas u svijetu važi za međunarodni simbol mira i pomirenja, te da se ovim znakom podrške nastavlja njegovati prijateljstvo koje spaja dvije države.  Također, 1998. godine tadašnji francuski predsjednik Jacques Chirac postao je član Fondacije za obnovu Starog mosta, a prije tri godine mu je uručena i međunarodna nagrada “Mostar Peace Connection”.

IZVOR: Faktor