Zdravije, ukusnije, jeftinije: Sezonske namirnice koje biste trebali jesti tokom aprila

Ono što nutricionisti stalno ističu je da bismo smo se svi trebali hraniti sezonski. Prema riječima stručnjaka, sezonska hrana čuva zdravlje, ukusnija je i puno jeftinija.

Ako i vi tako razmišljate, evo namirinica koje biste trebali uvrstiti u svoj jelovnik tokom aprila.

Mladi luk

Odlično ide uz meso, ali i druge vrste povrća. Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor tiamina, riboflavina, magnezija i fosfora. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline, kalcija, željeza, kalija i mangana.

Tikvice

Tikvice su blagog okusa i odlično se slažu s gotovo svim jelima. Od njih možete pripremati umak ili zapeći ih kao prilog. Posebno su ukusne na roštilju. Sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor tiamina i niacina, a ddličan izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina A, C, B6, folne kiseline, željeza, magnezija, fosfora, kalija, cinka i mangana.

Zelena salata

Izvor je mnogih nutrijenata važnih za zdravlje i cjelokupno stanje organizma, pa bi se zbog toga na jelovniku trebala naći redovnije. Odlična je kao podloga mnogim salatama ili samostalan prilog. Zelena salata sadrži malo soli, zasićenih masnih kiselina i holesterola. Dobar je izvor tiamina, vitamina B6, željeza i kalija, a odličan dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline i mangana.

Ananas

Bez obzira na to što je ananas u trgovinama prisutan tokom cijele godine, najbolje ga je kupovati od marta do juna jer je tada njegova sezona. Odličan je u voćnim salatama, kolačima i sokovima, a neki ga korsite i za marinadu koju potom kombiniraju sa mesom. Jedino budite oprezni ako od ananasa priptemate smoothije u kojima ima mlijeka ili jogurta. Naime, ananas razgrađuje bjelančevine pri dužem kontaktu s njima, pa napitak popijte svježe pripremljen.

Artičoka

Iako nije karakteristična za naše podneblje, artičoka je iznimno zdrava i hranljiva namirnica. Koristi se za pripremu supa, salata, ali i kao prilog uz meso. Dokazano je učinkovita za detoksikaciju i čišćenje organizma. Ipak, prije konzumiranja važno ju je termički obraditi, s obzirom na to da je teško probavljiva. Termički obrađena artičoka mora se jesti odmah, jer dužim stajanjem oksidira i razvija spojeve koji mogu biti toksični. Obiluje antioksidansima, vlaknima, folnom kiselinom, vitaminom C, željezom i kalijem.

Banana

Brzo podiže energiju, ali treba imati na umu da veliki broj kalorija u banani dolazi iz šećera. Najbolje je jesti zrele banane jer su takve najlakše probavljive. Možete ih dodavati u smoothie koji će zahvaljujući njima biti neodoljivo kremasti, ili ih jesti samostalno kao međuobrok. Odlični su i kao dodatak kolačima i tortama. Sadrži malo zasićenih masnih kiselina, holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, kalija i mangana i odličan izvor vitamina B6.

Kivi

Jedna je od najzdravijih namirnica. Odlično se slaže uz brojne namirnice, a mopžete je jesti i samostalno. Zahvaljujući iznimnom nutritivnom sastavu kivi snižava holesterol, štiti probavni sistem, regulira pritisak i ima brojne druge zdravstvene pogodnosti. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina E i kalija. Odličan je izvor vitamina C i K.

Mango

Osim što ima antikancerogena svojstva i pomaže u probavi i kod drugih zdravstvenih stanja, mango ima blagotvoran učinak i na kožu lica koju čisti od akni i upala. Odličan je dodatak voćnim salatama i smoothiejima. Sadrži malo zasićenih kiselina, holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i vitamina B6, a odličan izvor vitamina A i C.

Izvor:   Faktor