WINDOWS 10: Skeniranje lica umjesto ulazne lozinke

Softverski gigant Microsoft je predstavio Windows Hello, biometrijski sistem koji će omogućiti korisnicima operativnog sistema Windows 10 da umjesto tekstualne ili znakovne lozinke na računarima, tabletima i smartphone uređajima koriste prepoznavanje otisaka prstiju, očiju ili lica.

Microsoft će ovim potezim preuzeti primat u industriji i otići korak dalje od tekstualnih lozinki, koje su u posljednjih nekoliko godina na meti kritika zbog sve lakše i veće zloupotrebe.

“Ne samo da je Windows Hello mnogo podesniji od tipkanja lozinke, već je i mnogo sigurniji!” napisao je potpredsjednik Grupe za operativne sistema, Joe Belfiore, na svom blogu.

“Naš sistem će omogućiti provjeru identiteta i autentikaciju aplikacija, poslovnih sadržaja, pa čak i nekih online iskustava – sve bez lozinke ili njenog spašavanja na uređaju ili serveru.”

Windows Hello pohranjuje biometrijske podatke poput otisaka prstiju, ali samo na lokalne uređaje – ne i na cloud servisima ili Microsoftovim serverima. Time je umnogome onemogućena provala u sistem. Microsoft tvrdi da je broj pogrešnih identifikacija 1:100000, što je “enterprise” nivo sigurnosti. Praktično, to znači da senzore ne može zavarati fotografija vlasnika uređaja.

Windows Hello će biti dio operativnog sistema Windows 10, koj izlazi krajem godine. Uređaji na kojima bude instaliran, moraće imati odgovarajuću tehničku podršku, poput čitača otiska prstiju ili infracrveni senzor, kako bi Hello funkcionisao.