VRIJEME KADA BRAK UMIRE: Ludo su se zaljubili i vjenčali a onda…

Kažu da nije moguće razumjeti nečiji brak. I nema to mnogo veze sa Mirkom Vasiljević, koja je izjavila da žena mora da zna da je “žensko, a to podrazumijeva da mora da zaćuti kada treba jer mi treba mudro da naučimo da ćutimo…” jer “onda brak opstaje”, i izgleda najvažnije, tada “dobijete šta god hoćete”, citat. Pitanje braka je mnogo šire pitanje od toga kada će ko zaćutati. Ali i time se bavio Njujork magazin, ne zbog Mirke, već zbog toga što su željeli da ispričaju realne priče – kako parovi opstaju i žive, sa čime se suočavaju, šta ih nervira. Evo nekih od njih.

Kada tvoj brak lagano umire

Sreli su se odmah po dolasku na koledž i jedini put kada su se razdvojili bilo je to na postdiplomskim studijama. On je uvijek govorio da je “ona ta”. “Više me je volio nego što sam ja njega”, kaže ova žena. Ona kaže da je on sjajan, ali da oni nisu više iste osobe koje su bile sa osamnaest godina. “Ne znam da li bih sada izabrala istog partnera. Nije riječ o drugom muškarcu, iako sam sigurna da je to dio svega”, dodaje. Bili su mladi, i sve što je znala o seksu, učila je kroz njega. Javilo se pitanje: “Šta je ‘napolju’, kakve još interesantne stvari bi mi neko drugi pružio.” Bilo je tu problema, izgubila je dijete, ali su odlučili da probaju još jednom. Iako je pre toga ona odlučila da ga prevari.

“Bilo je to više emotivno nevjerstvo, ali… moj suprug je saznao i bio je veoma uznemiren. Odlučio je da me ostavi, a ja sam se žestoko protivila tome. Volim malu porodicu koju smo izgradili. Ali, tada, da li sam željela da ga ostavim? Na neki način. Išli smo na savjetovanje i opstali smo, a onda sam zatrudnila.” Bila je nezadovoljna karijerom, nerviralo ju je što je on imao sve što je htio, njegova urednost, a ona je bila u haosu. U svakoj vrsti haosa. “Samo ne znam kako da mu pružim ono što zaslužuje.”

Kaže da dijete može da ih održi još neko vrijeme, jer se ne bi grlili da nije nje. “Rekla sam suprugu: ‘Dala sam ti dijete koje si uvek želio. Možda je to vrhunac i, znaš, sada možemo da se raziđemo.’”

“Nakon priznanja”

Marvi Lakar i Benjamin Lovi, 14 godina braka

“Pomislila sam da li će to biti kraj moga braka”, kaže Marvi o tome kada je saznala za nevjerstvo. Nije to krio, priznao je sve, i kaže da je boljelo više ne ta svađa već to što mu je cijelog života bilo potrebno da se dokazuje (s drugima). “To nema nikakve veze sa tobom, nikada nisam volio nijednu drugu”, rekao joj je. Bio je to, kaže on, trenutak slabosti i nije bilo toliko seksa. “Stvar je u tome da nije dovoljno vjerovao u nas da me uključi u svoju odluku, da donese bilo koju odluku kojom je morao da ublaži svoj bol”, iskrena je Marvi.

Kada shvatite da je razvod bio promašaj

Ben i Elizabet, 31 godina braka, razvod, pa osam godina braka

Ben kaže da nikada nije pomislio na drugu ženu otkako je sreo Elizabet. Upoznali su se u julu 1967. i osam nedjelja kasnije su pričali o braku tek tako. Ona se iselila u julu 1996. godine. Problem je bila ona. Nije osjećala da on brine za nju, “srce joj je bilo tužno”. Bio je toliko ljut kada je pomenula razdvajanje da je uradio sve da njemu ostane stan – a ona se iselila kod drugarice. “Bio sam toliko depresivan da nisam mogao ni da se obujem. Poslije godinu dana, krenuo sam na nekoliko dejtova, ali nisam bio zainteresovan.” Odlučio se za celibat ili da povrati suprugu. Ona je izlazila isto, ali je počela da preispituje svoju odluku, osjećala se kao da je i dalje u braku. Tek poslije 11. septembra je počela da razmišlja o ljudima koje voli, i on je bio prvi na listi. Devet godina nakon što se iselila, rekla mu je: “Vrijeme je da se vratim u naš stan.” Pet godina kasnije, vjenčali su se – ponovo. Sada, on skače na svaki njen mig i ispunjava joj svaku želju.

“Suprug me je prevario, a egzotično putovanje nije to popravilo”

“Kada me je prošle godine suprug odveo u Sent Lusiju za moj rođendan, rezervisao je prelijep apartman na otvorenom, sagrađen od 20 različitih vrsta drveća kišne šume, sa nevjerovatnim pogledom iz bazena.” Prvo veče opuštali su se u privatnom bazenu i gledali zalazak sunca, uz šampanjac. Deset meseci ranije, on joj je saopštio da se ukrcava na let za London i da odlazi kod druge žene. Dvije nedjelje kasnije joj se vratio. Shvatio je da je bila u pitanju pogrešna “afera”, plakao je, kajao se, rekao da ne zna šta ga je obuzelo. I kao pokajanje, ili nagradu: otišli su u Sent Lusiju.

“Volim te”, grlio ju je suprug u bazenu, nag, pun želje. “Mogao je da me ostavi zbog biseksualne švedske nimfomanke. Umjesto toga, izabrao je da ostane i radi na našem braku i na – sebi.”

Odjednom sam proključala, kaže ova žena. “Volim i ja tebe. Ali znaš šta? Nekad želim da te izudaram.”

“To je razumljivo, pretpostavljam”, rekao je. Supruga je osjetila erekciju, ali to ju je još više razljutilo.

“Je.ao si drugu ženu i lagao si me. Znam da bi trebalo da se hranimo jagodama i čokoladom i imamo eksplozivan seks pomirenja. Ali osećam samo da želim da te lupim u to turobno lice”, rekla je. On se vadio riječima da osoba koja joj je to učinila, prevarila je, da to nije on, da on “nije ta osoba”. “Ali bio si to ti i da si imao zrno morala, priznao bi to.”

On je uzvratio riječima da priznaje, da mu je žao, da je bio ser.nja. Ona je otplivala do ivice bazena i rekla mu da sada to izgovori glasnije. “Bio sam takav ser.nja!” Glasnije, vikala bi ona, a on bi svaki put izgovarao to još glasnije. “Bio sam patetični, prevarantski ser.nja!”

“Rekao si mi da ti nisam dovoljna, da previše vremena provodim na dječjim rođendanima i kod kozmetičara.” “Rekao si mi da, iako je seks bio bolji sa mnom, osjećao si snažniju emocionalnu povezanost sa njom.” “Rekao si mi da to nije afera, već prava, doživotna partnerska veza.” Na svaku njenu izjavu bi se iščuđavao kako je to mogao da kaže, “O, Isuse Hriste”, “da li sam to zaista rekao” i sl., iščuđavao se kako je mogao da bude toliki – ser.nja. Ona, iscrpljena od previše plakanja, šampanjca i čokolade, predala se, kada ju je zagrlio. “Bio si takav ser.nja”, rekla je mekše. “Znam.”

U braku su sedam decenija i još uvek “rade na njemu”

Meri i Džejk Džejkobs, 70 godina braka

Nevjerovatno je da ovaj par ulazi u 71. godinu braka uz poruku da još uvijek rade na njemu. Džejk kaže da on kuha svakoga dana. “Mi muškarci mislimo da smo uvijek u pravu, ali nismo uvijek”, kaže on. Ona pati od blagog oblika Alchajmera, ali i pored sveg truda doktora, lijek ne postoji. “Ipak se nadamo. Ima 89 godina, a meni je 93”, priča Džejk.