Više od 100 učesnika na stručnom skupu „Poboljšanje kvaliteta u evropskom zdravstvu”

Više od 100 učesnica i učesnika okupiće se u četvrtak 5. jula u Općoj bolnici „Prim.dr Abdulah Nakaš“ u na Stručnom skupu „Poboljšanje kvaliteta u evropskom zdravstvu – Radionica za zdravstvene organizacije Zapadnog Balkana“. Stručni skup kanadske akreditacijske agencije „Accreditation Canada“ suorganizuje Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ) i domaćin zbivanja, J.U. Opća bolnica „Prim.dr Abdulah Nakaš“ iz Sarajeva.

„Uvjeran sam da će ovaj skup koji zajednički organiziramo sa Općom bolnicom „Prim.dr Abdulah Nakaš“ i „Accreditation Canada“ doprinijeti prije svega poboljšanju kvaliteta zdravstvenih usluga, ali i pokretanju aktivnosti koji će našu zemlju voditi razvoju medicinskog turizma i privlačenju pacijenata iz inostranstva koji će imati standardiziranu uslugu najboljeg kvaliteta, a Bosna i Hercegovina razvojnu perspektivu“, kaže doc.dr. Ahmed Novo izražavajući zadovoljstvo što se na jednom ovakom skupu može pokazati kako BiH ima šta da pokaže:

„Jako mi je drago što mogu reći da radimo isti posao na način kako to radi i „Accreditaion Canada“, jedna od najboljih akreditacijskih kuća u svijetu. U neku ruku može se reći da vrlo uspješno pripremamo domaće zdravstvene ustanove za međunarodnu akreditaciju koja opet može biti vrlo značajna u procesu razvoja medicinskog turizma za koji Bosna i Hercegovina ima izuzetan potencijal“, dodaje doc.dr. Ahmed Novo.

Uz predstavnike federalnog i kantonalnog ministarstva zdravstva i domaćina, učesnice i učesnici iz BiH, Slovenije, Hrvatske i drugih zemalja regije će imati priliku učestvovati u diskusijama i čuti izlaganja o aktivnostima i principima rada „Accreditation Canada“ o čemu će govoriti Alessandro Buriani iz odjeljenja ove kuće za Evropu. Marjeta Stegel Bizjak će govoriti o iskustvima bolnice Postojna u Sloveniji, a Petar Cota o iskustvima Klinike Magdalena iz Hrvatske.