Veliki odziv na humanitarnom bazaru za liječenje dječaka Emira Buze

Veliki broj građana od jutarnjih sati pristiže u prostorije Udruženja “Pomozi.ba” u Sarajevu gdje se danas održava humanitarni bazar “Dobre volje”, za liječenje dječaka Emira Buze, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovaj bazar prvi put je organizovan na zatvorenoj površini od 500 kvadratnih metara. Posjetioci mogu pronaći zanimljive predmete za sebe i porodicu. U ponudi su posuđe, igračke, odjeća, obuća, bijela tehnika i razni drugi korisni artikli po simboličnim cijenama počevši već od 0,50 KM.

Elvir Karalić, osnivač humanitarne organizacije “Pomozi.ba”, izjavio je za AA da je današnji bazar organizovan za pomoć u liječenju dječaka Emira.

“Danas bazar radimo u svrhu prikupljanja sredstava za liječenje malog Emira Buze. U pitanju je dječak koji boluje od raka limfnih žlijezda. Potrebno je oko 90.000 eura za nastavak liječenja. Ovdje svako može dati svoj doprinos”, istakao je Karalić.

Veliki broj građana, kako je kazao, od jutarnjih sati pristiže u prostorije udruženja.

“Odziv je uvijek bio dobar, ali na osnovu onoga što vidimo od jutros moglo bi se reći da će ovo biti do sada najposjećeniji bazar. Vidjet ćemo na kraju dana”, izjavio je Karalić.

Naglasio je da su sada malo promijenili koncept i da će buduće bazare raditi u zatvorenom prostoru na površini od 500 kvadrata.

“Novina je da ćemo bazare raditi svake sedmice prvenstveno zbog, nažalost, velikog broja apela koji nam svakodnevno dolaze”, poručio je Karalić.

Edhem Osmić, student treće godine na Fakultetu islamskih nauka, rekao je za AA da su na bazar došli ispred humanitarnog kluba studentskog Centra islamske zajednice u Sarajevu.

“Došli smo nešto kupiti. Prikupili smo neka manja novčana sredstva. Imamo priliku da na ovaj način napunimo i našu novu biblioteku”, rekao je Osmić.

Kako je kazao, formirali su humanitarni klub i ovo im je prva akcija.

“Mali doprinos, ali mi studenti nismo neko ko može dati veći novčani doprinos. Radimo koliko možemo”, pojasnio je Osmić.

Govoreći o bazaru smatra da je to jako dobra ideja.

“Nama je jako drago što na ovaj način možemo doprinijeti liječenju dječaka, koji je obolio od raka”, poručio je Osmić.

Devetogodišnji Emir Buza boluje od rijetkog oblika raka limfnih žlijezda. Bolest se može uspješno izliječiti, ali za liječenje su potrebna velika finansijska sredstva, koje porodica ne može sama osigurati. Dječak se trenutno nalazi na Klinici Acibadem u Turskoj i do sada je primio 11 kemoterapija, a neophodno je da ih primi još 55.

Prvobitni iznos liječenja bio je 168.000 eura, ali zahvaljujući dobrim ljudima, dio sredstava se prikupio u proteklih mjesec dana, te je za nastavak liječenja neophodno osigurati još 90.000 eura.