USAID donira opremu vrijednu 100 000 dolara za bolji rad Tužilaštva u BiH

Direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Bosni i Hercegovini David Barth će dati priznanje predstavnicima devet tužilaštava koja su uspješno implementirala prvi set administrativnih standarda za tužilaštva u okviru USAID-ovog Projekta za razvoj pravosuđa (JSDP).

Barth će takođe donirati opremu vrijednu 100.000 dolara iz USAID-ovog namjenskog fonda za bolji rad tužilaštva u BiH. Događaj će se održati danas u 11.00 sati u sarajevskom hotelu Grand.

Današnja ceremonija pokazuje podršku američke vlade pravosudnom sektoru u Bosni i Hercegovini, a posebno podršku jačanju uloge tužilaštva.

USAID-ov Projekat za razvoj pravosuđa radi s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem, Ministarstvom pravde, sudovima i tužilaštvima kako bi se promovisala nezavisnost i odgovornost pravosuđa i funkcionisanje tri stuba vlasti u BiH.

USAID-ov program reforme pravosudnog sektora takođe radi s građanima i organizacijama na zagovaranju jačih pravosudnih institucija i većeg angažmana u promociji vladavine prava.

– Stvaranje kredibinih, efikasnih i nezavisnih pravosudnih institucija u BiH je bitno za jačanje vladavine prava i zaštitu prava građana. Kako se BiH nastoji približiti euroatlanskim integracijama, potrebno je osigurati unificiran pravosudni sistem i harmonizaciju zakonskog okvira s standardima EU. Do danas je vlada SAD, prvenstveno putem USAID-a, osigurala više od 1,6 milijardi dolara pomoći ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH – navodi se u saopćenju USAID-a.

 

Trafika|Ba|Fena