UN: Više od 200 miliona djevojčica i žena podvrgnuto genitalnom sakaćenju

Prema  podacima Ujedinjenih naroda u svijetu je u prošloj godini više od 200 miliona djevojčica i žena podvrgnuto genitalnom sakaćenju, tradicionalnom ili vjerskom obredu koji je nažalost još uvijek prisutan u brojnim afričkim i azijskim zemljama iako se ne spominje ni u Bibliji niti u Kur'anu.

UN procjenjuje da je ta brojka daleko veća te da se uprkos  naporima povećava iz godine u godinu.
“Ako se ovakvi trendovi nastave broj djevojaka i žena podvrgnutih FGM-u (female genital mutilation) značajno će se povećati u idućih 15 godina”, objavio je UNICEF u petak, uoči Međunarodnog dana nulte tolerancije prema FGM-u.

Po UNICEF-ovom istraživanju u 30 zemalja gotovo polovina od ukupnog broja osakaćenih djevojaka i žena dogodila se u Egiptu, Etiopiji i Indoneziji.

Također se procjenjuje da je u odnosu na 2014. broj osakaćenih djevojčica i žena veći za 70 miliona što se pripisuje i uvrštavanju podataka iz Indonezije.

Zamjenik izvršnog direktora UNICEF-a Geeta Rao Gupta izjavio je da se obrezivanje žena razlikuje po regijama i kulturama te da im je svima zajednička opasnost po zdravlje i život.

“Genitalno sakaćenje je kršenje ljudskih prava djevojka i žena i svi, od vlada, zdravstvenih djelatnika, vođa zajednice, roditelja i obitelji moramo uložiti napore da se to zaustavi”, poručio je Gupta.

Drevni ritual obično uključuje potpuno ili djelomično uklanjanje vanjskih genitalija, a obično se izvodi prije negoli djevojčice napune pet godina.

Mnoge zajednice podržavaju genitano sakaćenje jer je preduvjet za brak, a mnogi ga vide kao religiozne obveze, iako se ne spominje u Kur'anu ili Bibliji.

Zemlja s najvećom stopom FGM-a i dalje je Somalija, zatim slijede Gvineja, Džibuti i Sijera Leone.

Ipak zahvaljujući prevenciji, u zadnjih 30 godina broj osakaćenih žena i djevojčica drastično se smanjio u Liberiji, Burkini Faso i Keniji.

Izvještaj ne sadrži podatke iz svih zemalja gdje je FGM prijavljen, pa tako nema podataka za Indiju, Kolumbiju, Maleziju, Oman, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.