UN u saradnji s vlastima Indonezije pruža pomoć ugroženima poslije zemljotresa

Ujedinjeni narodi (UN) su saopćili da agencije ove organizacije na terenu blisko sarađuju s Vladom Indonezije poslije katastrofalnog zemljotresa i cunamija u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Farhan Haq je u dnevnom obraćanju novinarima podsjetio da je generalni sekretar Antonio Guterres jutros izrazio saučešće Indoneziji povodom razornog zemljotresa i cunamija.

“Uvidjevši složenost vanredne situacije, agencije UN-a i nevladine organizacije blisko sarađuju s Vladom Indonezije u smislu pružanja tehničke podrške”, kazao je Haq.

Podsjetimo, Guterres je putem Twittera naveo da pomno prati dešavanja u Indoneziji nakon velike tragedije.

“Naša srca kucaju za sve ljude pogođene zemljotresom i cunamijem. Izražavam najdublje saučešće svim onima koji su izgubili svoje porodice i prijatelje. Sistem Ujedinjenih naroda je pokrenut kako bi se podržale akcije spašavanja i pružanja pomoći koje vodi tamošnja Vlada”, napisao je Guterres.

Podsjetimo, u petak je otok Sulewasi pogodio razoran zemljotres jačine 7,4 stepena po Richteru, a potom je uslijedio cunami koji je poplavio priobalna naselja.

Spasilačke ekipe i dalje pretražuju ruševine na indonezijskom otoku Sulawesi koji je razoren zemljotresom i popratnim tsunamijem.

Indonezijska Civilna zaštita (MNPB) saopćila je da su od posljedica zemljotresa i tsunamija od petka na otoku Sulawesi život izgubile najmanje 1.203 osobe.