Umro Joachim Roenneberg, čovjek koji je uništio Hitlerov nuklearni program

Norvežanin Joachim Roenneberg, koji je pokrenuo jednu od najvećih sabotaža protiv nacista tokom Drugog svjetskog rata, umro je u nedjelju u dobi od 99 godina.

Roenneberg je vodio grupu od devet pripadnika Pokreta otpora koji su u noći između 27. i 28. februara 1943. godine izvršili diverziju na norvešku tvornicu koja je proizvodila tešku vodu za izradu atomske bombe i tako zaustavili nacistički nuklearni program.

– Roenneberg je vjerovatno bio posljednji od najistaknutijih boraca Pokreta otpora – izjavila je norveška premijerka Erna Solberg, prenosi Hina.

Centrala Vemork, blizu grada Rjukan, na jugu Norveške, u to doba jedina na svijetu proizvodila je veće količine teške vode.

U utrci s vremenom sa saveznicima za kontrolu atomskog oružja, nacisti su preuzeli to postrojenje kada su okupirali Norvešku 1940. godine.

Taj događaj, o kojem su snimljeni filmovi Bitka za tešku vodu Jeana Drevillea 1947. glodine i Junaci Telemarka s Kirkom Douglasom 1965. godine, predstavlja najveći podvig norveškog Pokreta otpora.

Joachim Roenneberg nakon rata nije želio govoriti o onome šta je proživio, a tek je 70-tih godina počeo iznositi svoje uspomene.

– Shvatio sam da ljudi čekaju odgovor. Važno je da svi znamo što se dogodilo i da zatim zauzmemo stav – rekao je 2015. godine.

Roenneberg se poslije rata bavio novinarstvom i antiratnim aktivizmom.

(Nap.ba)