(Video) Umjetnost farbanja jaja koja će vas zadiviti

U Bukovini, sjevernoj regiji Rumunjske, uskrsna tradicija bojenja jaja uzdignuta je u umjetnički oblik. Redatelj Titus-Armand Napirlica zajedno s produkcijskom kućom Jungles u Parizu profilira prekrasno djelo Elene Craciunescu u slikarstvu Egg. Craciunescu je jedan od desetak slikara jaja u malom selu Ciocăneşti. Gradske građevine imaju razrađene motive, koji se odražavaju na ukrašenim jajima. Koristeći postupak sličan batiku, Craciunescu koristi štapić s željeznim vrhom, nazvan kishitze, da nanese dizajn voska na čisto i isušeno jaje. Zatim umoči jaje u kupku za boju i ponavlja postupak “farbanja” voskom i uranja ga u druge boje kako bi stvorila učinak slojevanja.

Vosak djeluje kao štit između svake kupke boje, dopuštajući da jaje zadrži boju iz prethodnog umakanja. U završnoj fazi jaje se drži do izvora topline koji topi vosak i ostavlja zapanjujući uzorak.

Izložba kratkometražnog filma ističe iznimne kratke videozapise koje su kreirali redatelji iz cijelog weba i odabrali urednici National Geographica.