Ulicama Banje Luke odjekuje: Vratite nam dostojanstvo!

Transparentima koje su nosili radnici su pozvali Vladu i Narodnu skupštinu RS da im vrati „dostojanstvo”, te istaknuli da su ovo samo „upozorenje vlastima RS kako će se boriti za svoja prava”, a ne bude li udovoljeno njihovim zahtjevima.

Podsjećamo, kako bi ispunila zahtjeve Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za novi stand by aranžman, na prijedlog Vlade, Narodna skupština RS je u budžetu za 2013. godinu plate radnicima policije, obrazovanja, uprave i pravosuđa umanjila je za 10 posto.

Radnicima je pet posto vraćeno u julu ove godine, no Savez sindikata RS traži da u budžetu za 2014. godinu plate budu vraćene na nivo iz 2012. godine.

Radnici, predvođeni sindikalnim vođama od sjedišta Saveza sindikata prošetali su do zgrade Narodne skupštine Srpske, gdje se danas na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta po hitnom postupku trebaju usvojiti budžet i ekonomska politika za 2014. godinu.

Predsjednik Sindikata pravosuđa Siniša Petrović podsjetio je da u petak, a nakon maratonskih pregovora s premijerkom RS Željkom Cvijanović i resornim ministrima, nije postignut dogovor da od 1. januara bude vraćeno pet posto ranije umanjene plate.

“Dobili smo obećanje da će traženi iznos biti vraćen poslije analize, ali ne i kada. Nismo dobili odgovor da li će to biti nakon prvog kvartala ili kasnije i u kojem obimu”, rekao je Petrović, prenosi dopisnik AA.

Entitetski odbori ova četiri sindikata, podsjećamo, nedavno su zaključili da samo prihvataju vraćanje plata od 1. januara ili eventualno, uz određene garancije, od nekog drugog datuma.

“Ni na to nismo dobili odgovor. Zato smo danas i izašli na ulicu”, rekao je Petrović.

Ukoliko Vlada Srpske do kraja februara, kada će budžetskim korisnicima biti isplaćene januarske plate, ne ostane pri svom obećanju, Petrović je najavio da će sindikati preduzeti korake za pripremu radikalnih oblika sindikalne borbe.

Predsjednici sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić, radnika unutrašnjih poslova Anica Jondić i uprave Tomislav Vrhovac kazali su da su spremni da nastave razgovore sa Vladom, ali samo uz preciziranje datuma od kojem bi im plate bile vraćane na nivo iz decembra 2012. godine.

 

Trafika|Ba