Ugljikohidrati u kojima možete uživati bez grižnje savjesti

Možemo se složiti kako je mršavljenje, odnosno generalno dovođenje tijela u formu, dugotrajan proces koji zahtjeva odricanje, volju i upornost. Zdrava prehrana jedan je od glavnih čimbenika kada govorimo o fit izgledu no ipak poneka uvjerenja valja ostaviti po strani i okrenuti se realnim činjenicama.

Prva pomisao na spomen ugljikohidrata definitivno je tjestenina, kruh, žitarice ili raznorazni keksi, kao i misao da su baš svi ugljikohidrati loši te da im u zdravoj prehrani nema mjesta. Istina je negdje na pola puta jer postoje namirnice koje sadrže ugljikohidrate, ali one koji su itekako poželjni i potrebni, a naravno ako želite smršaviti, morate izbaciti određene ugljikohidrate, ali ne i sve.Sami po sebi, ugljikohidrati nisu štetni, već naprotiv potrebni organizmu radi pravilne ravnoteže i balansa, a zdrava prehrana koja ih sadrži uvelike pomaže pravilnom i balamnsiranom radu organizma.

Važno je naglasiti da nisu svi ugljikohidrati isti, a oni koji su tzv.dobri dolaze u vidu različitih žitarica, voća i povrća. Namirnice koje se preporučuju definitivno su kruh i tjestenina, ali od cjelovitih žitarica. Naime, proizvodi od cjelovitih žitarica nisu industrijski prerađeni u tolikoj mjeri kao oni od brašna te su samim time sasvim prihvatljivi za konzumaciju u umjerenim količinama. Velike količine vitamina B iznimno su zastupljene u namirnicama s cjelovitim žitaricama, stoga su odlične za normalno i uravnoteženo funkcioniranje organizma.

Nadalje, mahunarke i voće također se moraju pronaći na listi ugljikohidrata koje je dobro konzumirati. Mahunarke obiluju folnom kiselinom, magnezijem, vlaknima i kalijem te savršeno reguliraju razinu šećera u krvi. Za voće s druge strane, nije potrebno dodatno naglašavati kako se radi o iznimno ukusnom obroku koji na prvi pogled ne povezujete s ugljikohidratima, ali ih sadrže te je njihovo konzumiranje vrlo poželjno u kombinaciji s ostatkom zdrave prehrane. Žitarice kao što su heljda, riža, kvinoja, ječam…su jedan od boljih odabira za unošenje ugljikohidrata jer obiluju brojnim hranjivim nutrijentima koji su tijelu i organizmu prijeko potrebni. Žitarice se smatraju jednim od najzdravijih obroka te se odlično kombiniraju s većinom hrane, a zdravi ugljikohidrati su nešto što niti tijekom dijete ne smijete izbaciti iz jelovnika, već se okrenuti onim zdravim varijantama i bez grižnje savjesti uživati u svim blagodatima koje oni daju.

 

(Fashion.hr)