Udruženje proizvođača sira u BiH izlagat će na Sarajevo Holiday Marketu

Udruženje proizvođača sira u Bosni i Hercegovini predstavit će u narednih mjesec dana proizvode svojih članova  posjetiocima “Sarajevo Holiday Marketa”.

Za posjetioce su pripremljene degustacije sira, nagradna anketa za sve kupce, a uz podršku USAID/Sida FARMA projekta naredne sedmice će biti održana i promocija delikatesnih bh. sireva.

Posjetioci će tako imati priliku da probaju travnički, livanjski, prozorski, tešanjski, fojnički, trapist, gauda i feta sir, kao i hercegovački sir iz mijeha, sireve sa začinima, dimljene sireve, sireve u maslinovom ulju i brojne druge vrste sira koje proizvode članovi Udruženja iz cijele BiH.

Namjera proizvođača sira je da javnosti predstave bar dio svoje ponude, koja je nažalost u sjeni stranih konkurenata, jer smo prošle godine uvezli sira u vrijednosti 55,8 miliona maraka.

– Ukupna ponuda naših članica broji oko 40 vrsta sira, koje smo podijelili u dvije grupe: tradicionalni i novi sirevi. Za vrijeme trajanja Sarajevo Holiday Marketa realizovat ćemo nagradnu anketu za posjetioce, koji će dati svoje ocjene i pomoći nam da izaberemo najbolji tradicionalni i najbolji novi bh. sir – izjavio je predsjednik Udruženja Omer Mrakić iz Travnika.

Dodjela nagrada planirana je za kraj naredne sedmice, na bazi ocjena posjetilaca koje budu prikupljene do tada.

Iz Udruženja proizvođača sira u BiH pozivaju sve posjetioce Sarajevo Holiday Marketa da svrate na njihov štand i upoznaju se sa bar jednom novom vrstom sira proizvedenog u BiH, saopćeno je iz Udruženja.

 

Trafika|Ba|Fena