Udruženje ”Djeca – stubovi svijeta“ pozvalo premijerku Novog Zelanda na međunarodni kongres djeteta

Udruženje ”Djeca – stubovi svijeta“ pozvalo premijerku Novog Zelanda Jacindu Ardern i tinejdžere iz te zemlje da prisustvuju 5. Međunarodnom kongresu djeteta koji će u Sarajevu biti održan od 18. do 22. novembra 2019, javlja Anadolu Agency (AA).

Udruženje je u otvorenom pismu Ardern navelo kako su njeno stajanje i uz one kojima je teško i izjave nakon terorističkog napada na džamije u Christchurchu ohrabrile čovječanstvo da ”cijeni univerzalne vrijednosti koje su putokaz prosperiteta budućih generacija”.

”U srcu Evrope je jedna mala, prelijepa, multietnička država, Bosna i Hercegovina, u kojoj se još osjete posljedice rata, segregirane škole, i slično. I u takvim uvjetima, Udruženje ‘Djeca- stubovi svijeta’ već 18 godina organizuje tribine i kongrese za tinejdžere pod krovnim nazivom ‘Etika u filozofiji življenja – Borba za čovjeka u ljudskom biću’, što će biti najkompleksnija borba 21 stoljeća”, navodi se u otvorenom pismu.

Istakli su kako je cilj da tinejdžeri raspravljaju o tome kako u sebi sačuvati čovjeka i spoznaju kolika je to veličina, snaga, da sutra kao odrasli građani svoju domovinu povedu ka prosperitetu.

Navode su kako bi im bila čast da Ardern s kongresa pošalje one poruke tinejdžerima svijeta koje je u proteklom periodu slala odraslima.

”Molimo Vas da sa sobom povedete 10 Novozelanđanina, tinejdžera od kojih dva djeteta ubijenih roditelja u masakru i 3 tinejdžera čiji su korijeni iz BiH, a svi će biti ponosni na svoju premijerku i državu u kojoj žive”, navodi se u pismu.

Zamolili su Ardern da, ukoliko nije u mogućnosti prisustvovati kongresu, pošalje ličnog izaslanika.

“Također, usrećili biste nas da u našoj aleji platana, u kamenu bude izgravirana jedna Vaša poruka, i tako u BiH, u Evropi ovjekovječimo Vašu veličinu čovječnosti”, zaključeno je na kraju.