Učenici sedmih razreda tokom vikenda boravili na planinama

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo proteklog vikenda započelo je realizaciju programa „Škole planinarstva“  tokom kojeg će oko 4000 učenika sedmih razreda sa područja Kantona Sarajevo imati priliku posjetiti pet lokacija: Ormanj, Trebević, Igman, Bjelašnica i Crepoljsko.

Svaki dan će prema utvrđenom rasporedu tokom školske godine po jedno odjeljenje iz svake škole u pratnji svojih nastavnika imati priliku boraviti na jednoj od lokacija i time savladati osnove planinarstva i boravka u prirodi. Učenicima će zajedno sa nastavnicima, nastavu na terenu realizovati licencirani planinarski vodiči i učitelji na preporuku Planinarskog saveza FBIH/BIH.

„Proteklog vikenda prema prvom izvještaju Školu planinarstva je realizovalo ukupno 84 odjeljenja iz 60 škola sa područja Kantona Sarajevo. Oko 1500 učenika boravilo je na pet lokacija te se oko 400 učenika po prvi put vozilo vozom“ istakao je ministar Kazazović.

Iako je „Škola planinarstva“ prvenstveno trebala biti realizovana radnima danima, nakon sastanka sa Vijećem roditelja Kantona Sarajevo ova škola je planirana za dane vikenda. S tim u vezi roditelji su potpisali saglasnosti za učešće svoje djece u programu.

Operativni i izvedbeni plan za realizaciju Škole planinarstva je izrađen u saradnji sa nastavnicima tjelesnog i zdravstvenog odgoja, voditeljima planinarskih sekcija u školama, planinarskim društvima, vodičima i učiteljima. U svakoj školi predmetni nastavnik je odgovoran za realizaciju Škole planinarstva, da upozna učenike i roditelje o svemu što je potrebno kada je riječ o ovom programu.

Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo obezbijedilo je prijevoz za sve učenike, a podršku ovom programu pružila je Gorska služba spašavanja – stanica Sarajevo.

Osmijeh na licima učenika zbog prve vožnje vozom, te što se po prvi put upoznaju i uče od pravih planinara, te borave u prirodi sa svojim vršnjacima, dovoljan je pokazatelj da ovi projekti itekako pozitivno utiču na razvoj naše djece.

Ovim putem zahvaljujemo se svim akterima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciju prvog vikenda „Škole planinarstva“ te pozivamo sve koji žele da podrže ovaj program i isti unaprijede svojim prijedlozima i sugestijama kontaktiraju resorno ministarstvo.