U Siriji potpuno uništeno 348 džamija

Tokom četverogodišnjeg rata u Siriji uništen je veliki broj kuća, škola, bolnica, ali i vjerskih objekata. Prema izvještajima, u sukobima u Siriji uništeno 348 džamija.

U provinciji Maarratu'n Numan u sirijskom gradu Idlibu veliki broj džamija je ili djelimično oštećen ili u potpunosti srušen.

Imam džamije Siddik na području Kifrenbela Eymen el-Beyyus kazao je za AA da su džamiju prije dvije godine bombardovali ratni avioni sirijske vojske. Džamija predstavlja važan vjerski objekat, a ukrašena je predmetima iz rimskog i perzijskog perioda.

Beyyus navodi da režimske snage nemaju razloga za bombardovanje džamija.

“Assadove snage bombarduju naselja, bolnice i džamije”, istakao je imam Beyyus.

Vjerski službenik u džamiji El-Misri, koja se nalazi među uništenim džamijama, Haci Hasan je kazao da su režimske snage srušile munaru na džamiji visoku 32 metra. Džamija je izgrađena 1936. godine.

Mještanin Ammar es-Serdub kazao je da su režimske snage u mjesecu ramazanu bombardovale džamiju Bilal. Uništili su je sve do mihraba, a poginule su i četiri osobe.

Organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji (SNHR) je u izvještaju 2013. godine navela da je od 15. marta do 6. juna 2013. godine 1.451 džamija bila meta napada. Od tog broja je 348 u potpunosti uništeno.

 

Trafika|Ba|AA