U sezoni: juli

Nekoliko je stalnih rubrika na Chakuli. Jedna od omiljenih jeste svakako rubrika “U sezoni”. Iako danas skoro svaku vrstu voća i povrća možemo naći na tržnici i u supermarketima tokom cijele godine, činjenica je da voće i povrće su u sezoni samo određenim mjesecima.

U ovoj rubrici, svaki mjesec, čitatelji i čitateljice mogu saznati šta je to u sezoni, šta pripremiti  s tim namirnicama, te zanimljivosti o istim.

Tekstove za prethodne mjesece, pronađite u kategoriji Gastroteka na www.chakula.ba

U julu u sezoni su: maline, borovnice, krastavci i rotkvice.

Prošle godine sam sasvim slučajno od gospođe iz Breze naručila divne maline. Ove godine sam je se opet sjetila i radujem se malinama u julu. Svakako da ćemo uživati u svježim, dio ću zalediti, a od dijela napraviti džem po Eninom receptu koji možete pogledati na LINKU. Maline se odlično slažu sa vanilijom, bademima, medom ili čokoladom. Maline se u Evropi počinju uzgajati u 16-om stoljeću i u tom vrijeme uglavnom su ih termički obrađivali i koristili za piće, jer je smatrano da svježe maline štete probavi. Srećom, te ideje su do danas prevaziđene. Kod nas se obično uzgajaju crvene maline, međutim postoje i bijele, žute i zlatne.

Za apsolutno ljetno uživanje pripremila sam recept za divnu tortu sa borovnicama na LINKU! Ukoliko često idete na planinu ili u šumske predjele, ponesite posudu sa sobom i krenite u potragu za šumskim borovnicama, kao i šumske jagode, posebna su poslastica. Zanimljivo je da su se borovnice tek počele uzgajati 1916. godine u Americi, a zatim i u ostatku svijeta. Svakako da borovnice možete i osušiti, te ih tokom ostatka godine koristiti uz musli za doručak. Kad ih kupite ili uberete neoprane mogu stajati do sedam dana na posljednjoj polici u frižideru.

Krastavci se smatraju jednim od najstarijih vrsta povrća. Prvi put su otkriveni na Himalajima prije 400 godina. U Europu su prvo doneseni u Tursku, a zatim u Grčku gdje su postali inspiracija za tsatsiki umak. Krastavci ne vole frižider, tako da držite ih vani na tamnijem i hladnijem mjestu. Najviše nutrijenata se nalazi u kori krastavaca, tako da dobro ih operite i nemojte guliti prije konzumiranja. Iako se najčešće konzumiraju u salatama odlično se slažu i sa piletinom, ribom, sirevima i bijelim lukom.

Čini mi se da svaki mjesec imamo neko povrće koje jednostavno ili volite ili ne možete vidjeti ni na fotografiji. Tako je i sa rotkvicama. Ja ih baš volim, zbog hrskavosti, svježine a istovremeno paprenosti koje osjetite na nepcu pri konzumiranju. Zanimljivo je da rotkvicu lako možete uzgojiti iz sjemena i treba joj manje od mjesec dana da sazrije. Meni je najdraži tzv. francuski način konzumiranja rotkvica: na bagetu, sa puterom i morskom soli. Rotkvice su dobri partneri i sa mladim sirom, citrusima i tuna salatom. Rotkvice možete i ispržiti ili kuhati na pari.

Juli je doista bogat svježim namirnicama, te se nadam da vas je ovaj tekst inspirisao za kuhanje.