U Sarajevu obilježen Dan djece oboljele od karcinoma: Bolest nije kraj,lijek postoji,treba se boriti

Liječenje kancera zahtijeva mutlidiscipliniran pristup. Pored ljekara, u proces moraju biti uključeni i psiholozi, socijalni radnici, pedagozi, prosvjetni radnici, roditelji i cjelokupna društvena zajednica, rečeno je danas prije akademije organizirane povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka, javlja Anadolu Agency (AA).

Akademiju je organiziralo Udruženje “Srce za djecu”, a prisustvovala su djeca i njihovi roditelji. Djeca su učestvovala i u kulturno-zabavnom programu, a izliječena su postavila i zlatne vrpce koje su bile simboli života. Ovom prigodom predstavljeno je i idejno rješenje Roditeljske kuće u Tuzli.

Fikret Kubat, direktor Udruženja, za AA podsjetio je kako se 15. februar obilježava kao Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka. Dodao je kako se na globalnom nivou ovaj dan obilježava pod sloganom ”Nema više boli, nema više gubitaka”.

”Misija i bit našeg rada jeste da pokušamo te gubitke smanjiti na minimum, da procenat umrle djece smanjimo na minimum i da bol kroz koju prolaze djeca i roditelji i cijela porodica pokušamo smanjiti, zato Udruženje postoji”, rekao je Kubat.

Dodao je kako je cilj dati ”vjetar u leđa djeci” i poručiti im da nisu sama. Pojasnio je kako je i sam otac djeteta koje je liječeno od kancera te istakao kako njegovom djetetu mnogo znači to što se danas nalazi sa djecom s obzirom na to da su dijelila istu bol i istu sreću.

”Važno je da ljudi znaju da rak nije kraj, da lijek postoji, samo se treba boriti. Naravno, mi se uvijek prisjećamo djece i heroja koji su izgubili ovu bitku i nisu se uspjeli izboriti”, dodao je Kubat.