U Pozorištu mladih predstava u režiji Dine Mustafića “Samo nek’ ne puca”

Predstava “Samo nek’ ne puca” Emira Imamovića u režiji Dine Mustafića bit će odigrana u četvrtak, 5. decembra u Pozorištu mladih Sarajevo.

Dramaturg predstave je Segor Hadžagić, scenografiju potpisuju Tanja i Stjepan Roš, kostimografiju Lejla Hodžić, a koreografiju Mark Boldin.

Muziku uživo na sceni izvodi Audio InFunktion.

U predstavi igraju Džana Pinjo, Elma Ahmetović, Ajla Cabrera, Alen Muratović, Sanin Milavić, Mirza Dervišić, Adnan Goro i Edhem Husić.

Ova predstava ne govori o ratu, već tematizira još bolniji fenomen bh. društva – mir, koji se zbog istorijskog prokletstva ovdje zove poslijeratno doba.

Sedamnaest godina nakon potpisivanja daytonskog sporazuma traje drama mira sa mučnim i loše uigranim igrokazima “Pomirenja”, “Suživota”, “Nostalgije za “onim vremenima””, “Demokratskim procesima”, “Integracijama”, “Implementacijama”, “Ustavnim promjenama”, “Mapama evropskog puta” i drugim oblicima političko-birokratske dramaturgije.

– Narod istrajno igra u ovim predstavama koju režira domaća vlast i međunarodna zajednica. No, daleko smo i od pomirenja i od suživota, demokratskih procesa i implementacija… Kao u Kafkinom romanu Zamak, što se junak više trudi doći do zamka, on izgleda dalji i nedostižniji – ističe se u saopćenju Pozorišta mladih.

 

Trafika|Ba|Fena