U požarima u blizini Atine poginulo 76 osoba, povrijeđene 164

Najmanje 76 osoba je poginulo u požarima koji su zahvatili područje u blizini glavnog grada Grčke, Atine, javlja Anadolu Agency (AA).

Vatrogasna služba je saopćila da je u požaru život izgubilo 76 osoba, a povrijeđeno 164, od čega 23 djece. Dodaje se da je među povrijeđenima njih 11 zadobilo teže povrede.

Spasilačke jedinice su također saopćile da se preko 100 osoba vode kao nestale, dok su lokalne vlasti navele kako strahuju od porasta broja žrtava.

Grčka je zatražila međunarodnu pomoć od Evropske unije, pošto su požari s obje strane Atine iza sebe ostavili zapaljene automobile, ugljenisana polja i šume.

Zbog požara je stotine ljudi bježalo preko plaža, kako bi bili evakuisani mornaričkim brodovima, jahtama ili ribarskim brodicama.

Pod kontrolom je veliki dio požara u šumskom području Rafine i Pentelije na sjeveroistoku Atine, gdje je požar prvobitno i izbio. U toku su akcije traženja i spašavanja.

Glasnogovornik grčke Vlade Dimitris Canakopoulos ranije je izjavio da je povrijeđeno 156 osoba, uključujući i 16 djece. Među njima je i 11 u teškom zdravstvenom stanju. Zbog spiska nestalih osoba dostavljenog policiji, postoji bojazan da broj mrtvih nije konačan.

Grčki premijer Alexis Tsipras proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost zbog žrtava u požarima. Odlukom predsjednika parlamenta Nikosa Voutsisa zastave na ovoj zgradi spuštene su na pola koplja.

Brojne vatrogasne ekipe uz pomoć kanadera i helikoptera bore se s vatrenom stihijom u nekoliko atinskih regija. Problem im predstavlja jak vjetar koji često mijenja pravac. Nebo iznad Atine prekrio je gusti dim, a vatrogascima pomaže i vojska i druge raspoložive službe.