U FINALU ZA PRIZNANJE: Biznis lideri održivog razvoja

UNDP u Bosni i Hercegovini je uz podršku Vlade Kraljevine Švedske organizovao ove sedmice SDG Business Week 2019 kojom su promovisali Ciljeve održivog razvoja, te imali za cilj podići i svijest o izuzetno važnoj ulozi privatnog i javnog sektora, kao i svih pojedinaca u društvu.

Vrhunac SDG Business Week-a je dodjela nagrada za lidere održivog razvoja, koja se održala večeras, 12. juna u Hotelu Hills na Ilidži, a na kojoj je između ostalih u kategoriji “Ljudi” u malim kompanijama u finalu učestovala uspješna bh. kompanija ČIP sistemi, koju su predstavili generalna direktorica Adisa Tufo, prokurista Fuad Tufo, izvršna direktorica Lejla Tufo i rukovodilac administracije Ilma Softić, koji su bili i aktivni učesnici Business Weeka 2019, kao i konferencije održane danas u UN kući.

“Dobro liderstvo i jak tim gradi i mostove, omogućava nam da uživamo u biznisu, stičemo nova prijateljstva i partnerstva, zajedno rastemo i jačamo, ali i rušimo predrasude o autokratskom vođenju u privatnim firmama. Ulazak naše kompanije u finale i mogućnost da budemo među najboljima, među onima koji grade društvo – dovoljan je pokazatelj našeg zajedništva i naše pobjede, iako nismo odnijeli simbolični pehar”, istakla je generalna direktorica Adisa Tufo, dodajući da čestita svim dobitnicima priznanja, ali i finalistima koji su u velikoj konkurenciji pobijedili i dokazali da privreda treba i može da oblikuje bolji život bosanskohercegovačkog društva.

Uz kompaniju ČIP sistemi, u kategoriji “Ljudi” su bile još dvije uspješne kompanije koje rade za ljude, nove mogućnosti, prilike, ravnopravnost – Isatis Software Solutions, Softhouse Balkans, a nagradu je odnijela kompanija Isatis Software Solutions, dok je kao apsolutni pobjednik progrlašena kompanija Kakanj Cement – koja ne samo da vodi brigu o ljudima sa kojima radi, partnerima i uposlenicima, već su i firma koja je društveno odgovorna i prema okolišu, prirodi u kojoj se nalazi.

Uprkos različitim poteškoćama sa kojima se susreće bh. privreda – finalisti nagrade za lidere održivog razvoja su svojim primjerima dali jasnu poruku – borba za socijalnu pravdu, novu demokratiju, koja daje toleranciju, ljudska prava, uvažavanje, jednake mogućnosti, očuvanje okoliša – kroz SDG ciljeve – 2030. u kojoj smo oživjeli društvo u kojem se nalazimo da radi, posluje i živi bolje i kvalitetnije.

“Večeras je bila predivno i za mene veoma insprativno biti dijelom večeri u kojima su promovisane bh. kompanije koje vode brigu o svojim uposlenima i o planeti Zemlji. Mi jesmo kompanija kojoj nije u cilju isključivo profit. Naravno radimo za profit, ali nikako pod svaku cijenu. Na prvom su nam mjestu naši uposleni, a da to kod nas nije samo pravilo, nego i svakodnevna praksa -pokazali smo večeras, kao finalisti u kategoriji “Ljudi”. Za ovo priznanje nije mogao aplicirati bilo ko, samo one kompanije čija je politika poslovanja u skladu sa Agendom održivog razvija, agendom koju su Ujedinjeni Narodi usvojili 2015. godine i time trasirali bolji i humaniji svijet – svijet za svakog čovjeka. Ali u ostvarenju tih ciljeva moramo učestvovati svi. Svaki par ruku, svaki pojedinac, može učiniti nešto. I svako malo – je više od ništa. Čip Sistemi su večeras pokazali koliko je njihovo nastojanje bitno. Nadam se da će nas u godinama koje dolaze biti mnogo više, mnogo više kompanija koje propagiraju projekat #zamisli2030. “