U Bihaću održan Performans 8.372

U organizaciji planinarskog društva “Horizont” i Ženske edukativne organizacije “Iskre” iz Bihaća, upriličena je tradicionalna manifestacija “Performans 8.372” kojoj su, uz članove ova dva udruženja, učestvovali motoristi, ljekari, sportski radnici, imami, a iznenađenje ove godine bili su Julija i Enitado iz Paragvaja. Ovogodišnjem “Performansu 8.372” prisustvovali su i Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a, i Ćamil Duraković, bivši načelnik Općine Srebrenica.

“Za sve nas koji smo preživjeli genocid na teritoriji Podrinja, velika stvar da građani širom Bosne i Hercegovine, a evo i ovdje u Bihaću obilježavaju tu činjenicu i suosjećaju s nama u ovoj boli. Srebrenica je mjesto planetarnog stradanja i mjesto gdje se prvi put nakon Drugog svjetskog rata desio genocid koji je sudski dokazan i valja nam tu kulturu sjećanja gajiti, širiti i obilježavati. Samo tako možemo biti sigurni da nam se taj zločin neće opet desiti”, istakao je Salkić

Narod u Krajini je, zahvaljujući otporu hrabrih krajiških patriota i boraca, uspio izbjeći genocid koji mu se spremao i upravo je to ono zbog čega Krajišnici toliko suosjećaju sa Srebreničanima i žele da s njima podijele bol koju osjećaju.

“Postoji jedna veziva simbolika između Krajine i Istočne Bosne, i mi se odlično razumijemo. Ljudi u Krajini su otprilike pretrpjeli ono što smo i mi tamo samo taj odjek otpora i svega onog što je tada vezalo Istočnu Bosnu i Krajinu, upravo je ono što nas možda najviše sjedinjuje nego sa ostalim krajevima BiH. Ovo mi je prvi put da učestvuje u ovom performansu koji je zaista specifičan jer on od živih bića pravi simboliku na broj 8.372 i to živo sjećanje je oblik sjećanja koje je garant da se genocid više neće ponoviti”, kaže Duraković

Bišćanin Elvir Muslić je planinar i predsjednik PD “Horizont”, koji je nakon višegodišnih učešća u Maršu mira došao na ideju da napravi performans u znak sjećanja na srebreničke žrtve. U tome su mu se priključile vrijedne aktivistkinje ŽEO “Iskre” i tako se rodio projekat koji traje četiri godine.

“Pozvali smo sve organizacije koje su već išle u Srebrenicu i odmah na početku nam se pridružio velik broj njih i evo to traje nekoliko godina. Našu ideju su preuzeli Tuzlaci koji su me pitali da 07. jula naprave isti ovakav performans u Lukavcu, a ekipa naših tehničara će im se sutra u tome priključiti i to je velika stvar za nas, ali i nagovještaj da će naša ideja nastaviti da živi”, istakao je Muslić.