U Beogradu otvoren Međunarodni sajam naoružanja

Deveti međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme “Partner” na kome će do 28. juna biti predstavljena dostignuća vojne industrije, sa 96 izlagača iz Srbije i 32 iz inostranstva, otvoren je danas u Beogradu.

Na Beogradskom sajmu, sajam se održava u halama 1 i 4, kao i na otvorenom prostoru, a otvoren je samo za poslovne posetioce.

Međutim, 28. juna će građani moći da pogledaju izloženo naoružanje i vojnu opremu.

Pokrovitelj sajma “Partner” je Ministarstvo odbrane Srbije, a suorganizator je Jugoimport – SDPR.

Na otvaranju sajma, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin naveo je da je namenska industrija Srbije prošle godine imala izvoz veći od 500 miliona dolara u odnosu na 2011. godinu.

Kako je rekao, nema slobode bez moderne, snažne, uspešne i opremljene armije.

“Svaki narod koji ceni slobodu, zna da mora da ceni i voli svoju vojsku”, dodao je.

Otvaranju Sajma prisustvovali su i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i brojni ambasadori, među kojima i ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic.

Vučić je obišao sajam, a potom je predstavio prvi helikopter H-145M.

Predsednik Srbije je kazao da je Srbija platila 105 miliona evra Erbasu nabavku devet helikoptera H-145M za potrebe Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova i najavio da će biti i novih narudžbina od te kompanije.

On je rekao i da su za potrebe MUP-a od kompanije Erbas naručena i tri helikoptera Super puma.

“Imamo ukupno devet ovakvih Erbasovih lepotana sa različitom opremom, neki su naoružani, a neki nisu. Ovo će da pomaže u gašenju požara, u poplavama, u prevozu ljudi i robe. Naručićemo još, imaćemo još dosta posla sa Erbasom na obostrano zadovoljstvo, ali je važno da nijednog trenutka ne ugrozimo javni dug”, kazao je Vučić.

Vučić je dodao da je u okviru saradnje sa Erbasom posebno važno osposobljavanje kapaciteta Vazduhoplovnog zavoda “Moma Stanojlović” za remont helikoptera.

Prema njegovim rečima, sve se plaća na vreme, a Srbija će tokom ove i naredne godine dobiti ukupno 19 helikoptera.