U Banjaluci u subotu veliki skup “Pravda za Davida”

Na Trgu Krajine u Banjaluci sutra u 19 časova održava se veliki skup “Pravda za Davida” u znak podrške porodici Dragičevič i drugim porodicama koje tragaju za pravdom i istinom o stradanju svoje djece, javlja Anadolu Agency (AA).

Biće to 104. okupljanje građana organizovano putem Facebook grupe “Pravda za Davida” koja broji oko 330.000 ljudi, a organizatori su pozvali građane da se okupe mirno i dostojanstveno u znak sjećanja na Davida Dragičevića i drugu ubijenu djecu. Najavljeno je i da će se pored Davora Dragičevića, Davidovog oca, na skupu građanima obratiti i Muriz Memić, otac stradalog Dženana Menića iz Sarajeva, te Spasenija Aranđelović, majka stradale Danijele Aranđelović iz Tuzle.

Nestanak Davida Dragičevića (21), mladića iz Banjaluke, prijavljen je 18. marta, a njegovo tijelo je pronađeno šest dana kasnije na učću riječice Crkvene u Vrbas. Porodica mladića, od prve konferencije za novinare održane o ovom slučaju u Banjaluci, tvrdi da je nemoguće da je Davidova smrt “zades”. Zbog uznemirenja javnosti u Narodnoj skupštini RS-a formiran je Anketni odbor koji je imao za cilj da utvrdi relevantne okolnosti stadanja mladića, a nakon što je odbor zaključio da postoje elementi sumnje da je ubijen, poslanici vladajuće koalicije nisu prihvatili izvještaj odbora uz obrazloženje da kvalifikaciju slučaja može izvršiti samo nadležno tužilaštvo.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka u srijedu je MUP-u RS dostavilo naredbu o provođenju istrage za ubistvo Dragičevića protiv više NN lica, a prema detaljima iz naredbe David Dragičević je “bježao od izvršilaca i pao niz strmu obalu rijeke Crkvena visine oko 4,5 metara u nabujalu rijeku ili su ga izvršioci sa te obale gurnuli u rijeku da bi u kratkom vremenskom periodu od dospijeća u vodu kod oštećenog nastupila smrt uslijed utopljenja u vodi”.

Davor Dragičević smatra da to nije istina i ponavlja da je njegov sin otet, mučen i položen u Crkvenu malo prije pronalaska tijela, a tužilaštvo tvrdi da nema nikakvih dokaza za ove tvrdnje, jer je obdukcijama utvrđeno da je mladić prije smrti imao lake tjelesne povrede.

Očekuje se i da će na sutrašnji skup u Banjaluku doći građani iz mnogih drugih bh. gradova. Građani koji inače pružaju podršku porodici Dragičević naglašavaju da ih samo zanima istina i pravda, te sigurnost i budućnost djece.