Tužilaštvo BiH predložilo mjere zabrane za trojicu osumnjičenika

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera zabrane za trojicu osumnjičenih za krivično djelo organiziranog kriminala, u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, saopćeno je danas iz Tužilaštva.

Osumnjičenici su: Ž.K. i V.Ć. iz Busovače, državljanin BiH i Hrvatske, kao i  J.V. iz Kreševa, koji također ima oba ova državljanstva.

Tužilac je Sudu BiH predložio da im se zabrani napuštanje boravišta i međusobno kontaktiranje, kao i kontakti sa svjedocima.

Oni su uhapšeni jučer ujutro u akciji kodnog naziva “Obrežje” koju su po nalogu Tužilaštva BiH izveli pripadnici Federalne uprave policije na području općina Busovača i Kreševo.

Tužilaštvo sumnjiči uhapšene da se u organizovanoj grupi već duže na međunarodnom nivou bave nedozvoljenom trgovinom naoružanjem, vojnom opremom i minsko-eksplozivnim sredstvima.

Pretresom objekata koje su koristili, nađena je određena količina oružja, inicijalnih kapisli, eksploziva, minsko-eksplozivnih sredstava, droge i drugih predmeta važnih za dokumentovanje krivičnih djela.

U okviru ove istrage, ostvarena je značajna međunarodna saradnja s agencijama za provođenje zakona u Sloveniji jer je krijumčareno oružje završavalo izvan granica Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

Trafika|Ba|Fena