Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv Dragana Mektića

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

“U skladu sa ranijom informacijom, da će javnost bit obaviještena o aktivnostima Tužilaštva BiH nakon informacije od 03.04.2019. godine, Tužilaštvo BiH informira javnost da je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Dragana Mektića.

Naredba o provođenju istrage donesena je nakon što je u radu na predmetu Tužialaštvo došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim kaznenim djelima – zlouporaba položaja ili ovlasti, odavanje tajnih podataka te davanje lažnog iskaza.

Naime, iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnov sumnje da je navedni kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obvezan čuvati tajne podatke, podijelio sa osobama koje nemaju ovlasti za pristup podacima sa oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost, te u konačnici dao lažan iskaz u Tužilaštvu BiH, što je prouzročilo teške posljedice za sigurnost, vladavinu prava i ugled Bosne i Hercegovine.

S obzirom da će u tijeku istrage, biti tretirani dokumenti i dokazi sa oznakama tajnosti, i predmet će u narednom periodu dobiti oznaku tajnosti”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(Oslobodjenje.ba)