Tuka uoči Evropskog prvenstva: Najvažnije je da sam zdrav

Bosanskohercegovački srednjeprugaši Amel Tuka i Abedin Mujezinović jutros su otputovali na 35. evropsko dvoransko atletsko prvenstvo u škotskom Glasgowu, na kojem će od bh. atletičara nastupiti još samo bacač kugle Mesud Pezer.Tuka je imao normu i za trku na 400 metara, ali će, kao i Mujezinović, nastupiti samo na 800 metara.

Tuka na evropskim prvenstvima, ali onim na otvorenom, ima jedno četvrto (2016. godine u Amsterdamu- 1:45.74) i jedno šesto mjesto (Zurich 2014. godine – 1:46.12) te najveći uspjeh bh. atletike – treće mjesto i bronzanu medalju sa Svjetskog prvenstva na otvorenom 2015. godine iz Pekinga.

“Jako sam zadovoljan dosadašnjim pripremama i trkama. Hvala Bogu, najvažnije je da sam zdrav i da ne osjećam nikakve bolove i da sam zaliječio nogu s kojom sam prošle godine imao problem. Provjere na trkama su ispunile moja očekivanja. Nisam išao da ganjam lični rekord (u dvorani 1:46.33, od 10. februara prošle godine iz Genta). Ostavio sam malu rezervu, kako bih bio što više gladan trka i rezultata” izjavio je Tuka..

Njega u petak navečer očekuju kvalifikacije. U subotu su polufinalne trke, a u nedjelju finale.

(Nap.ba)