Trump: SAD troši na milijarde dolara za sigurnost Europe

Američki predsjednik Donald Trump, koji boravi u Briselu na dvodnevnom Samitu lidera članica Sjevernoatlanskog saveza (NATO), kritikovao je Njemačku, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ako Njemačka Rusiji daje milijarde dolara za plin i energiju, kako onda NATO može biti dobra strana?”, napisao je predsjednik SAD-a na Twitteru.

Naveo je kako samo 5 od 29 zemalja članica NATO-a ispunjava svoje obaveze u okviru Alijanse, napominjući da SAD troši na milijarde dolara za sigurnost Europe.

Istakao je i kako zemlje NATO-a trebaju izdvajati najmanje 2 posto BDP-a za odbranu, ne do 2025. godine, kako je planirano, nego što prije.

U novootvorenom sjedištu Sjevernoatlanskog saveza (NATO) u Briselu danas je počeo dvodnevni Samit lidera članica te organizacije.

Domaćin samita, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg dočekao je lidere 29 članica, uključujući i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, američkog predsjednika Donalda Trumpa te šefice vlada Velike Britanije i Njemačke Theresu May i Angelu Merkel.