Svim damama Trafika.ba želi sretan Osmi mart!

Danas se Osmi mart ili drugačije nazvan, Međunarodni dan žena, koristi kako bi se ne samo pažnjom obasulo najmilije žene u našim životima, već i da se u javnom diskursu potaknu teme o pravima nježnijeg spola.

Začetna ideja za obilježavanje Međunarodnog dana žena se javila početkom 20. stoljeća kada su se žene uposlene u industriji odjeće i tekstila javno pobunile na svoja uskraćena prava. Daleke 1857. godine na 8. mart uposlenice jedne takve tvornice u New Yorku su javno demonstrirale žaleći se na loše uslove rada i niske plaće. Iako ih je policija rastjerivala, one su osnovale sindikat kroz dva mjeseca nakon protesta ojačajući svoj borbeni stav.

Protesti 8. marta događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. 1910. godine prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale kada je ustanovljen ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Godinama kasnije ovaj datum je prihvaćen i slavljen kao dan borbe za ženska prava kada bi on u suštini trebao problematizirati ugrožena prava žena u mnogim zajednicama širom svijeta, međutim, njegova se stvarna svrha danas zapostavila komercijalizacijom praznika svodeći se na kupovinu cvijeća i parfema.

Drage dame, portal Trafika.ba vam želi sretan Osmi mart uz želju da prava svih žena u našem društvu budu ostvarena i da vam svaki dan bude obasut pažnjom i ljubavlju vađih dragih….

Trafika|Ba