Svi znaju kako izgleda, ali malo ko zna šta zapravo znači srebrenički cvijet

Mala „Bosanska soba“ koja se nalazi u zgradi nekadašnje gračaničke medrese mjesto je gdje je stvoren ovaj prepoznatljivi cvijet i gdje se čuva od zaborava stari bosanskohercegovački tradicionalni zanat keranje.

Čipka-kera, kao neprolazna i neprocjenjiva umjetnička vrijednost u Bosni i Hercegovini u izvornom obliku zadržala se samo u gračaničkom kraju, a opstaje upravo zahvaljujući radu vrijednih entuzijasta okupljenih u udruženju “Gračaničko keranje”.

Godine 2011. godine Udruženje je dizajniralo i promoviralo Cvijet “Sjećanje” u želji da se najveća stradanja ljudi u Europi nakon Drugog svjetskog rata ne zaborave. Tada je više od 15.000 cvjetova podijeljeno u gradovima širom BiH, ali i inozemstvu i javnost je prvi puta saznala za ovaj beskrajno tužan i potresan simbol.

Naime, bijela boja simbolizira nevinost i simbol je nevino stradalih u genocidu, zelena je simbol nade, ali i buđenja te nosi poruku i želju da se svi građani bez obzira na vjeru i naciju širom Bosne i Hercegovine, regije, Europe i svijeta probude i ne zaboravljaju strahote genocida i patnje kroz koju su prošli Bošnjaci. Jedanaest latica ovog cvijeta predstavljaju 11. juli 1995. godine.