Svečana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH

Na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović, raznovrsnim događajima i aktivnostima, svečano će biti obilježen 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u organizaciji Vlade Kantona Sarajevo i Bosanskog  kulturnog centra Sarajevo. Od 13:00 do 15:00 sati, u svečanom dekoru i u prazničnoj atmosferi, svojim nastupima predškolski i školski horovi, mladi plesači i pjevači, folklorni ansambli, uz recitale i video prezentacije, zabavljat će sve koji dođu uveličati ovu prvomartovsku svečanu atmosferu. Uz nastupe na pozornici, na Trgu će biti upriličeni i drugi zanimljivi i zabavni sadržaji. Na istom lokalitetu, u večernjim satima bit će upriličeni koncerti benda GONZO od 19:00 do 20:00 sati, te grupe REGINA u terminu od 20:00 do 21:30 sati.

Delegacija Kantona Sarajevo položit će cvijeće i odati počast svim stradalim u agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Polaganje cvijeća planirano je na sljedećim lokacijama:

– u 09:00 sati na mezarju Kovači
– u 09:30 sati na Spomen obilježje “Vječna vatra”
– u 10:00 sati na Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995.
– u 10:15 sati na Spomen obilježje ubijenim policajcima u Velikom parku (preko puta BBI centra)
– u 10:30 sati na Spomen obilježje u parku “Vraca”

Nakon polaganja cvijeća u 19:00 sati planirano je održavanje zajedničke Svečane akademije u sali Vijećnice na prvom spratu, koju i ove godine organizuje Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo, sve općine sa područja Kantona Sarajevo i Forum parlamentaraca BiH 1990.

Akademiji će prisustvovati članovi Predsjedništva BiH, predstavnici oba doma PS BiH i Vijeća ministara BiH, predstavnici oba doma Parlamenta Federacije BiH, predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH, kao i članovi Vlade FBiH, Skupštine i Vlade KS, predstavnici Gradskog vijeća i gradske uprave Sarajeva, općinskih vijeća i općina, kao i boračkih i drugih nevladinih organizacija.

(Nap.ba)