Sve je spremno za Tropsku noć u Sarajevu

Sve pripreme za javni doček Nove godine na Trgu djece Sarajeva, koji će biti organiziran pod motom “Tropska noć u Sarajevu”, u završnoj su fazi, potvrdio je danas zamjenik gradonačelnika Sarajeva Aljoša Čampara.

Na konferenciji za medije je istaknuo da se završne pripreme odnose na tehnički segment organizacije te da je u toku postavljanje bine na Trgu djece Sarajeva.

Podsjetio je da će tačno u ponoć Gradska uprava organizirati vatromet na dvije lokacije – sa zgrade “Feroelektra” i na Mojmilu.

– Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uputit će građanima tačno u ponoć novogodišnju poruku, a iza ponoći posjetit će Kliniku za porodiljstvo Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo i Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, gdje će obići prve bebe rođene u novoj godini – istaknuo je.

Također, zamjenici gradonačelnika će prethodno obići Profesionalnu vatrogasnu brigadu KS-a, Prvu policijsku upravu MUPKS-a te Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS-a.

Portparol MUPKS-a Irfan Nefić potvrdio je da će pripadnici
MUPKS-a poduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti da bi osigurali sigurnost građana tokom dočeka Nove godine.

To će podrazumijevati fizičke, operativne i saobraćajne mjere te kontradiverzioni pregled.

– U novogodišnjoj noći bit će angažovan dovoljan broj uniformisanih i policajaca u civilu. Apelirao bih da građani što manje koriste pirotehnička sredstva te upozorio da će biti sankcionisane sve osobe koje budu uhvaćene u tom prekršaju – kazao je Nefić.

Asja Hadžiefendić-Mešić iz Turističke zajednice KS-a  kaže da se, u skladu s dosadašnjim iskustvom, očekuje posjeta Sarajevu velikog broja turista, građana koji žive u inostranstvu i drugih gostiju tokom novogodišnjih praznika.

Istaknula je da se od turista najviše očekuje mlađa populacija te da je Turistička zajednica već primila veliki broj upita za doček Nove godine u Sarajevu iz Dalmacije, Crne Gore i Slovenije.

– Brojne turističke agencije nudile su turističke aranžmane za doček Nove godine u Sarajevu, a također pokazan je i veliki interes regionalnih medija za program na Trgu djece Sarajeva – istaknula je ona.

Alija Jašarević iz Zaštitarske službe Nova Gama ustvrdio je da će u novogodišnjoj noći biti angažirano 135 zaštitara koji će pomoći pripadnicima MUPKS-a u osiguranju sigurnosti svih građana.

Povodom javnog dočeka Nove godine na snazi će biti privremena potpuna obustava saobraćaja od  19 sati 31. decembra do pet sati ujutru 1. januara na dijelovima ulica Maršala Tita i Radićeva.

Građani koji ne budu u mogućnosti biti na Trgu djece Sarajeva, imat će priliku gledati direktni prijenos cijelog novogodišnjeg programa na Face TV, koji će početi u 21.00 sat, i trajati do jedan sat 1. januara 2014.

 

Trafika|Ba|Fena