Sutra premijera filma “Ja sam iz Krajine, zemlje kestena”

Nakon nedavne kino premijere u Velikoj Kladuši te internih projekcija i festivalskih premijera, domaći igrani film “Ja sam iz Krajine, zemlje kestena” u režiji Jasmina Durakovića od 10. do 13. decembra bit će predstavljen i sarajevskoj publici.

Premijera u glavnom gradu BiH zakazana je za 10. decembar u kinu Unitic, kada će se pred sarajevskom publikom predstaviti i glavni protogonisti filma.

Film nakon premijere ostaje na repertoaru kina Unitic, a publika ga može ga pogledati u naredna tri dana.

Urađen po scenariju Mirsada Ćatića Čuperka, rodom Krajišnika, film “Ja sam iz Krajine, zemlje kestena” u cjelosti je posvećen Bosanskoj Krajini.

Priča je bazirana na Ćatićevom neobjavljenom romanu “Krvavi zalogaj”, te govori o dvojici braće po mlijeku, koji su zajedno rasli bez očeva, i publiku vodi kroz svijet isprepletenih krajiških istina, legendi, intriga i dugo skrivanih tajni.

Ljubav, osveta, bijes, inat, ponos, zaguljenost i praštanje su vodilje u labirint sudbine Krajišnika i sve to u čudesnim i nikada dosad, na ovaj način, filmovanih pejsaža tog kraja, a naročito rijeke Une.

– Ako je neko filmsko djelo nastalo iz inata, onda je to zasigurno ovaj film. Samo zahvaljujući dobrim ljudima iz Bosanske Krajine uspjeli smo realizirati ovaj projekat. U početku je on bio zamišljen kao mali dokumentarno-igrani film o Bosanskoj Krajini, a na kraju smo dobili pravu igranu filmsku priču o ljudima sa granice i njihovim sudbinama – kazao je Jasmin Duraković, kojem je, nakon “Nafake” i “Sevdaha za Karima” ovo treći igrani filmski projekat.

Glavne uloge u filmu tumače Edhem Husić, Vanesa Glođo, Mirsad Tuka i Nikolina Jelisavac.

Produkciju ovoga filma je vodio UG “Bosland”, u suradnji sa producentskim kućama “Flash”, DEPO i tv kućom BHRT, a sufinanciran je sredstavima Ministarstva za kulturu i sport Unsko-sanskog kantona.

“Ja sam iz Krajine, zemlje kestena” je prvi bh. film koji nakon bh. premijere započinje svjetsku digitalnu distribuciju.

 

Trafika|Ba