Sutra počinje 25. generalni bh. sajam ZEPS 2018.: Učestvuje 480 izlagača iz 19 zemalja

Jubilarni 25. generalni bh. sajam ZEPS 2018. i 15. sajam ZEPS Intermetal bit će svečano otvoreni sutra, 2. oktobra na prostoru sajmišta na Kamberovića polju u Zenici. Sajam će trajati od 2. do 6. oktobra, a povodom svečanogo otvaranja sajma ZEPS, održana je i konferencija za medije na kojoj su izneseni podaci o ovogodišnjem sajmu, javlja Anadolu Agency (AA).

U svom obraćanju generalni direktor Poslovnog sistema RMK-a, organizator sajma, Vedad Šestić rekao je kako će ove godine na 25. generalnom bh. sajmu ZEPS učešće uzeti 480 izlagača iz 19 zemalja svijeta.

“ZEPS 2018. ima 480 izlagača iz 19 zemalja sviejta na blizu 8.000 metara kvadratnih prostora. Broj prijavljenih firmi je 542, a razlika u broju firmi je zbog firmi koje su nažalost otkazale učešće. Firme su navele sličan ili isti argument za odustajanje, a to je nepostojanje broja zaposlenika da se pokrije takav marketinški potez kakav je izlazak na sajam. Jedna firma iz Srbije nam je otkazala ućešće prije par dana jer je u posljednjih mjesec dana iz te firme u Njemačku otišlo 14 uposlenika, te ta firma nema ni mogućnost proizvodnje, a ni nastupa na sajmu, što je frapantan podatak”, rekao je Šestić.

Šestić je rekao kako podaci pokazuju da se moraju napraviti promjene na nivou cijele države u sektorima ekonomije i privrede.

“Parametri koji ukazuju na paralelu sa prošlogodišnjim sajmom je da je 12 posto manje izlagača, po broju izlagača, ako se oduzmu ove firme koje su odustale, sedam posto je manji sajam po površini te 12 posto po broju zemalja iz koje firme dolaze. Ovi podaci izgledaju sumorni, ali su alarm za nas kao organizatora, Zenicu kao sjedište kantona, čitav kanton, te upozorenje da se neke stvari moraju mijenjati ne samo u sajamskoj djelatnosti, nego i privredi i ekonomiji svih nivoa države. Podatak da ove godine imamo samo 10 firmi iz Zenice uz isti razlog, smanjenje broja zaposlenih, smanjenje poslovnih aktivnosti, nepostojanje interesa su pokazatelj toga”, rekao je Šestić.

Najveći broj firmi koje će izlagati na sajmu je iz Republike Hrvatske te Srbije.

“Odnos domaćih i inostranih firmi je nešto veći u korist domaćih, oko 54:46 posto, što je neki indeks koji otprilike stalno imamo. Kao i do sada, i ove godine značajan kvalitet sajma je sajamski blok kolektivnih izložbi”, rekao je Šestić.