Susret Trumpa i Kima završen bez sporazuma

Drugi summit američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una završen je u četvrtak u Hanoiju bez dogovora, saopćeno je iz Bijele kuće.

“Sporazum nije postignut”, navela je Bijela kuća, dodajući da će se sastanci nastaviti u budućnosti, prenosi Al Jazeera.

Trump je u obraćanju novinarima rekao kako SAD neće potpisivati nikakav sporazum sa Sjevernom Korejom, te najavio nastavak američkih sankcija toj državi.

“Željeli su da se sankcije potpuno ukinu, ali nismo mogli na to pristati. Radit ćemo dalje na tome. Sve sankcije ostaju. Jako sam dobar prijatelj s Kimom i Sjevernom Korejom, imaju puno potencijala, ali nisam mislio da je pametno sada nešto potpisati”, rekao je Trump.

Potvrdio je da mu je Kim obećao da, “bez obzira na sve, neće izvoditi nuklearne probe”.

Obrazlažući razloge prekida susreta, Trump je naveo kako je čelnik Sjeverne Koreje zahtijevao potpuno ukidanje sankcija.

“Htjeli su ukidanje sankcija u cijelosti, no mi to nismo mogli učiniti…. morali smo otići”, rekao je Trump novinarima nakon prekida američko-sjevernokorejskih razgovora.

Prema njegovim riječima, “smatrali su da nije dobro da potpišu bilo što”.

“Ponekad trebate otići i ovo je bio taj slučaj”, rekao je Trump.

Američki predsjednik rekao je da je Kim bio spreman odustati od nekih sjevernokorejskih nuklearnih postrojenja, “ali ne onih koje je SAD tražio”.

“U zamjenu za to nismo mogli ukinuti sve sankcije”, rekao je Trump.

Prije toga glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders objavila je da “nikakav dogovor nije postignut no njihovi timovi nadaju se budućim susretima”.

“Dvojica vođa razgovarala o različitim načinima denuklearizacije i privrednim konceptima”, dodala je.

Trump i Kim imali su za četvrtak planiran niz razgovora u hotelu Metropole koji su trebali završiti “zajedničkom svečanosti potpisivanja sporazuma”, iako nije objavljeno šta se tačno trebalo potpisati.

Obojica vođa napustila su mjesto pregovora bez planiranog zajedničkog ručka i otišla u svoje hotele.

Al Jazeerina reporterka Kimberly Halkett javlja da je summit “zapravo skraćen”.

“Dogovor koji se očekivao, izjava za koju se očekivalo da će proizaći iz ovog summita, nije usvojena. To je vrlo značajno i ne sugerira na dobro u smislu ishoda”, javila je Halkett.

Ranije je sjevernokorejski lider, odgovarajući prvi puta na pitanje stranih novinara, izjavio kako bi razgovori s američkim predsjednikom o nuklearnim pitanjima mogli uroditi dobrim rezultatima.

Rekao je i kako je “voljan” za denukleariziranje korejskog poluotoka, te pozdravlja ideju da SAD otvori ured za vezu u Pjongjangu.

“Ako to nisam spreman učiniti, ne bih bio ovdje”, odgovorio je Kim kada su ga novinari upitali je li spreman na denuklearizaciju.

“Dobar odgovor. To je možda najbolji odgovor koji ste ikada čuli”, dodao je Trump.

“Prerano je za prognoze, ali ne bih rekao da sam pesimist”, odgovorio je sjevernokorejski čelnik na pitanje novinara The Washington Posta o mogućem ishodu summita s Trumpom.

“U ovom mi se trenu zaista čini da će rezultati biti dobri”, dodao je Kim na kratkom brifingu s novinarima u hotelu Sofitel Legend Metropole Hanoi.

Američki predsjednik Donald Trump pohvalio je odnos sa sjevernokorejskim liderom, ponovivši nekoliko puta da “nema razloga za žurbu”.

“Brzina mi nije važna… Važno je da postignemo pravi sporazum”, rekao je Trump.

“Jako mi je drago što neće biti testiranja”, istaknuo je Trump, aludirajući na sjevernokorejsku pauzu u testiranju nuklearnih i interkontinentalnih raketa od 2017. godine.

Ponovio je također da Sjeverna Koreja po njegovom mišljenju može biti “ekonomska sila” ako dvije strane postignu sporazum. Smatra i da je ideja o otvaranju američkog ureda u Pjongjangu “velika stvar”.

U međuvremenu je sjevernokorejska agencija KCNA javila da su Kim i Trump imali “iskren i temeljan razgovor kako bi pripremili put za sveobuhvatne i suštinske rezultate svog drugog susreta”.

Novinare je zanimalo jesu li dvojica čelnika razgovarala i o ljudskim pravima, budući da je Sjeverna Koreja od međunarodnih organizacija optužena za zlostavljanje građana, no Trump je samo odgovorio: “Razgovaramo o svemu”.

(Nap.ba)