Sunčanje je zdravo – Mit ili istina?

Svjesni ljeta i sunca radujemo se ljetnjem izdanju naše kože. Prirodni zlatno braon sjaj svakome poboljšava raspoloženje i samopouzdanje. Ipak sunčanje ima i drugu stranu medalje, jer štetno sunčevo zračenje može dovesti do ozbiljnih posljedica po izgled i opšte stanje organizma.

Kako da pomognemo našoj koži da što zdravije ,,pocrni“.

  1. Prilagodite ishranu- Tokom sunčanih dana uvedite u svoju ishranu ,,sun friendly“ hranu. Naime postoje namirnice koje povećavaju produkciju likopena u tijelu koji predstavlja sopstveni SPF organizma. Takve namirnice su paradajz, lubenica, grejfrut , papaja…Također tijelu u ovo doba godine prija i unos prirodnog antioksidanasa polifenola , koji se nalazi u zelenom čaju, crnoj čokoladi, aroniji, zvjedastom anisu. Uz zaštitne kreme i odjeću koju nosimo, važno je pojačati i unutrašnje odbrambene redove organizma, te zaštiti od opekotina možemo doprinijeti unosom šargarepe, kajsija, badema, nara. Valja istaci i doprinos povrća kao što je špinat, kelj, blitva i zelena salata.

Uz sve to upotreba suplemenata kao sto je beta karoten dvije nedjelje prije, tokom i dvije nedjelje poslije sunčanja, mogu doprinijeti još ljepšem tenu.

2. Hidrirajte se! Ne zaboravite da je neophodno unositi više od 8 časa vode!!! Izbjegavajte vještačke sokove , gazirana pića i alkohol, jer oni dodatno doprinose dehidrataciji. U izobilju voća i povrća izaberite vašu omiljenu i napravite za sebe neku od detox voda (sasi voda). Prijedlog recepta : 1.5l vode, 2 limuna ,1 krastavac, svjež đumbirdva tri listica , nana po ukusu možete dodati komadiće leda i uživati bez griže savjesti.

Izbegavajte direktno izlaganje suncu naročito u periodu od 10 do 16h, za to vrijeme potražite prijatnu hladovinu i pijte osvježavajuće napitke.

  1. Izbjegavajte solarijume
  2. Pilinzi- Eksfolijacija je važna, jer prirodnim pilingom možete odstraniti odumrle ćelije kože, te pripremiti kožu za ravnomeran ujednačen ljetnji ten. I kod kuće možete spremiti neki od pilinga,  pomješajte med, braon šećer i ovsene pahuljice, nanesite to na lice i blagim pokretima umasirajte u lice, isperite vodom . Koža će postati glatka i sjajna, spremna za zaštitnu kremu.
  3. Krema za sunčanje je vaš najbolji – Vodite računa koju kremu koristite i sa kojim faktorom. Značajni sastojci  kreme za sunčanje su cinkoksid ili  titanijum oksid. Takođe obratite pažnju na zaštitni faktor vaše kreme. On produžava vrijeme  koje možete provesti na suncu bez da dobijete oštećenje kože. Prema udruženju američke asocijacije za kancer neophodno je kremu nanijeti 15-30 min prije izlaganja suncu i iznova je nanositi svakih 15-30 min. Obratite pažnju da je zaštita u kremi i za UVB i UV zrake.

 

 

(Izvor:24online.info/Dr Branka Petrović CMG, estetski centar, Srbija)