Sterilizacija pasa može ići u nedogled

Sterilizacija 330 novih pasa, ali uz novorođenih petsto koje će također vremenom trebati sterilisati i za to opet izdvajati sredstva, pokazuje da ovo može ići unedogled i nikad neće dovesti do rješenja problema, saopćila je danas Udruga građana za zaštitu čovjeka od ugriza pasa-lutalica “Stop Ugrizu!”.

Iz ove udruge su reagirali na nedavnu vijest o završenom još jednom ciklusu sterilizacija na području Zenice, prema kojoj je zeničko Udruženje za spašavanje i zaštitu životinja “Šapa”, uz pomoć svojih članova i volontera provelo još jedan ciklus sterilizacija vlasničkih i uličnih pasa i mačaka, a sterilisano je ukupno 49 životinja. Navedeno je da je time “Šapa” ispunila namjeru da od septembra do kraja godine steriliše 330 životinja.

Iz “Stop ugrizu!” upozoravaju da je najgore to što nigdje nije navedeno da je Općina Zenica finansirala i ovaj ciklus sterilizacija.

– Nikad se ne navodi informacija da je Općina Zenica izdvojila sredstva za sterilizacije, svaki put se provlači samo informacija da je “Šapa” izvela sterilizacije. Raširena je priča da sterilizacije finansiraju sama udruženja za zaštitu životinja, a nikad se nisu udostojili da tu laž demantuju i priznaju da sredstva ustvari dobijaju iz općinskih budžeta. Općina Zenica je za sterilizacije i kastracije potrošila preko 100.000 KM od 2010. godine i to javnost treba da zna. Postavlja se pitanje ko je ovlastio udruženja za zaštitu životinja, da hvataju pse po ulicama i provode cikluse sterilizacija ili da sklanjaju pse kada naiđe higijenski servis da ih odvozi u azil, kad se u Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja nigdje ne spominju Udruženja za zaštitu životinja – navodi se u saopćenju.

Slično pitanje postavljaju i za fondaciju Dogs Trust BH koja provodi projekte edukacije u osnovnim školama.

– Djecu su učili kako biti siguran u blizini pasa i kako biti odgovoran vlasnik, pritom u Dogs Trustu ističu da je do sada obuhvaćeno više od 23.240 učenika u svih 70-ak osnovnih škola Kantona Sarajevo, te u nekoliko gradova Hercegovine. Postavlja se pitanje da li se ova edukacija nalazi u nastavnom planu ovih škola. Ako ne, ko im je odobrio ove edukacije, na osnovu čega i zašto? Neki roditelji su se usprotivili, jer nisu upoznati sa tim edukacijama niti je od njih neko tražio odobrenje. Djeci nisu potrebne edukacije kako se družiti sa čoporima, djeca, kao i odrasli, žele da se ti čopori uklone sa ulica pa da hodamo slobodno – poručuju iz Udruge “Stop ugrizu!”

 

Trafika|Ba|Fena