Stala proizvodnja: Blokirana najveća fabrika Nutelle u svijetu

SAN FRANCISCO, CA - AUGUST 18: Jars of Nutella are displayed on a shelf at a market on August 18, 2014 in San Francisco, California. The threat of a Nutella shortage is looming after a March frost in Turkey destroyed nearly 70 percent of the hazelnut crops, the main ingredient in the popular chocolate spread. Turkey is the largest producer of hazelnuts in the world. Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Proizvodnja Nutelle u fabrici na sjeveru Francuske, najvećoj u svijetu, blokirana je već sedam dana zbog štrajka radnika koji zahtijevaju veće plaće.

U fabrici italijanskog Ferrera u Villers-Ecallesu proizvodi se 600 hiljada tegli Nutelle dnevno, što čini četvrtinu ukupne proizvodnje popularnog namaza, prenosi Thelocal.fr.

Prije sedam dana 160 radnika u tom pogonu na sjeveru Francuske stupilo je u štrajk, objavio je Fabrice Canchel iz sindikata Forces Ouvriere (FO).

– Nijedan kamion otada nije ušao na područje fabrike niti je odande izašao – dodao je Canchel.

Toliko stoji i proizvodnja Kinder Buena, ističe on, a od četiri proizvodne linije Nutelle radi samo jedna, i to petinom kapaciteta.

– Polako nestaje sirovina – naglašava.

Radnici traže povećanje plaća za 4,5 posto i bonus od 900 eura. Uprava je ponudila samo 0,4 posto veće plaće.

U Ferreru nisu željeli komentirati štrajk, a uprava je u internoj poruci u koju je AFP dobio uvid naglasila da je “blokada pristupa tvornici potpuno nezakonita”. Zaprijetili su također da će od suda zatražiti nalog da se omogući pristup tvornici.

Proizvodnja Nutelle bila je proteklih godina obilježena brojnim problemima, dijelom zbog slabog uroda lješnjaka u Turskoj, najvećem svjetskom izvozniku.

Fabrika u Villers-Ecallesu bila je zatvorena pet dana u februaru zbog problema s kvalitetom, a godine 2015. tadašnja francuska ministrica za zaštitu okoliša Segolene Royal poručila je Francuzima da ne jedu Nutellu jer njezina konzumacija pridonosi deforestaciji i promjeni klime na Zemlji.

Izvor:  Faktor