Sportski avion pao u more kod Hvara, pilota iz mora spasio heroj sa privatnog broda

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o vazduhoplovnoj nesreći u Splitskom akvatoriju, bez ljudskih žrtava.

Službenici MRCC Rijeka obavijest o padu aviona u more primili su danas u 14.40 sati posredstvom Županijskog dojavnog centra 112 Split, od očevidca te ujedno spasitelja pilota aviona, koji se nešto prije srušio u more, nedaleko otoka Hvara.

“Spasitelj pilota u trenutku nesreće plovio je vlastitom brodicom ‘Maria’, zastave Republike Slovenije nedaleko od pozicije pada aviona te je brzom reakcijom iz mora izvukao pilota, državljanina Republike Njemačke, nakon čega je, po nalogu MRCC Rijeka, otplovio prema gradu Hvaru, gdje je najbliža zdravstvena ustanova. U luku Hvar pristali su u 15.23 sati, kada su pilota u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Hvar, koji su nedugo potom ustanovili da je pilot, srećom, tek lakše ozlijeđen“, navode iz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske.

Poziciju pada aviona osiguravali su službenici lučkih ispostava Milna i Hvar, dok su istražitelji Agencije za istraživanje nesreća na putu prema poziciji obavljanja uviđaja. Na mjestu pada vidljivi su plutajući ostatci zrakoplova, dok značajnije onečišćenje mora nije uočeno.

Ističe se da je temeljem informacija iz sistema nadzora vazdušne plovidbe, havarisani avion tipa ‘DAL 40’, registracije Republike Njemačke, do trenutka pada letio na ruti između Dubrovnika i Lošinja, u formaciji sa još tri aviona istog tipa.

 

(AA)