Spider Rock – penjačka legenda

Spider Rock uzdiže se oko 250 metara s nevjerojatnim dostojanstvom i ljepotom u Nacionalnom parku Canyona de Chelly, Arizona. Geolozi Nacionalne službe parkova kažu da je ova formacija nastala prije 230 milijuna godina. Spider Rock je spektakularni crveni monolit od pješčenjaka. Vrlo davno, indijansko pleme Navajo (indijanski naziv Dine) nazvalo ga je Spider Rock. Kanjon okružuju stratificirane, raznobojne stijene. Tijekom mnogih stoljeća Navajo su sagradili svoje domove u spiljama i živjeli na tim liticama. Većina spilja nalazila se visoko iznad kanjona, štiteći ih od neprijatelja i poplava.

Prema tradicionalnim vjerovanjima, današnji svijet je plod niza uzastopnih stvaranja od kojih svako završava uništavanjem i spašavanjem samo odabranih ljudi. Prvi svijet naziva se svijet beskrajnog prostora te je predstavljao ovozemaljski raj u kojem su živjeli pradavni ljudi. Uništen je vatrom, a spasili su se samo oni koji su bili dostojni stupiti u Drugi svijet. Taj Drugi svijet uništila je hladnoća i led, a spasili su se oni koji su ostali zaštićeni pod zemljom da bi kasnije izašli u Treći svijet. Treći svijet potopljen je vodom, a preživjeli su zahvaljujući stabljikama trske dosegli Četvrti svijet. Četvrti svijet obilježila je neprijateljska okolina, pustinje i nepovoljni vremenski uvjeti. Indijanci vjeruju da je Četvrti svijet završio i da je ovo sada Peti svijet.

Spider Woman imala je nadnaravnu moć u vrijeme stvaranja, kada je narod Navajo izašao iz trećeg svijeta u ovaj četvrti svijet. U to vrijeme, zemljom su lutala čudovišta koja su ubijala mnogo ljudi. Budući da je Spider Woman voljela ljude, ona je dala moć Monster-Slayeru i Child-Born-of-Wateru da pronađu njihovog oca – Boga Sunca. Kad su ga našli, Bog Sunca naučio ih je kako uništiti sva čudovišta na kopnu i u vodi.

Spider Rock

Budući da je Spider Woman spasila narod Navajo, odabrala je vrh Spider Rocka za svoj dom. Spider Woman podučavala je ljude Navajo umjetnosti tkanja na tkalačkom stanu. Rekla im je: “Moj muž, Spider Man, konstruirao je tkalački stan.” Zahvaljujući njoj Navajo su postali izvanredno vješti umjetnici u tkanju kroz mnoge generacije.

Stariji pripadnici Navajo naroda zastrašivali su nestašnu djecu pričama ako se ne bi ponašali uzorno, Spider Woman će se spustiti sa Spider Rocka te ih odnijeti u svoj dom  i proždrti ih! Djeca su također čula da se vrh Spider Rocka bijelio od suncem obojenih kosti Navajo djece koja se nisu dosljedno ponašala! Tako je Spider Woman imala ulogu Baba Roge za male nestašne pripadnike Navajo naroda.

Jednog dana, usamljen i miran mladić Dine (Navajo) koji je živio u špiljama lovio je u kanjonu Mrtvačkog čovjeka koji se nalazi u  području Canyon de Chelly. Odjednom je ugledao pripadnika neprijateljskog plemena koji ga je progonio sve dublje u kanjon. Dok je pokušavao naći siguran zaklon sklanjajući se od neprijatelja ispred njega se našao divovski obelisk Spider Rocka. Što učiniti? Znao je da mu je previše teško popeti se. Bio je blizu iscrpljenosti.

Odjednom, pred očima je vidio svilenkastu traku koja je visjela s vrha stijene. Mladić je dohvatio čarobnu traku koja se činila dovoljno jakom i brzo je vezao oko svog struka. Uz pomoć nje, popeo se na visoki toranj Spider Rocka bježeći od svog neprijatelja koji je tada odustao od potjere.

Penjanje

Kad je iscrpljeni mladić stigao do vrha, ispružio se na počinak. Tamo je otkrio najugodnije mjesto na kojem obitavaju orlovi i noćna rosa. Zamislite njegovo iznenađenje kad je dozna da je njegov spasilac Spider Woman! Rekla mu je kako je vidjela njegovu nevolju te mu pokazala kako je napravila jaku mrežnu traku (konop) usidrivši jedan kraj u stijenu. Pokazala mu je kako je spustila ostatak konopa kako bi mu pomogla da se popne na oštru Spider Rock.

Kasnije, kada se mladić Dine osjećao siguran da je njegov neprijatelj otišao, zahvalio se toplo Spider Woman i sigurno se spustio do kanjona pomoću njezine čarobne vrpce. Trčao je kući brzo koliko su ga noge nosile, javljajući uzbuđeno svom plemenu kako mu je Spider Woman spasila život.

Legenda ili ne, ovo je vrlo zanimljiva priča o penjanju na stijenu!

(Izvor: ludens.media)