Sparina vas ubija? Ova 4 savjeta će vam pomoći!

Zbog sparine i velikih vrućina često se osjećamo umorno i bez snage. Pomozite sebi jednostavnim savjetima; jedite laganu hranu, pijte puno tekućine, izbjegavajte teške fizičke aktivnosti, ali i ne pretjerujte s klimom!

#1 Hranite se pametno

Ponekada je toliko vruće da nemamo volje jesti, ali kako bi energija ostala na nivou potrebno je pojesti barem malo svakih nekoliko sati.  Najbolji izbor su lubenica, celer, narandže i zelena paprika koji su puni vode i ostalih hranjivih tvari. Kombinujte ih s proteinima kako bi nivo šećera u tijelu bio stabilan. Izbjegavajte pržena, pohovana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela, uzimajući puno sezonskog voća i povrća.

#2 Pijte vodu i sportska pića

Svi naši organi i ćelije zahtijevaju vodu kako bi pravilno funkcionisali, a istraživanja su pokazala kako i slaba dehidracija može imati negativan efekar na raspoloženje i obavljanje jednostavnih zadataka. Zato, pijte puno vode i svakodnevno uključite u ishranu tekućine bogate elektrolitima kao što su sportska pića.

#3 Umjereno s klimom

Oprez pri naglim prelazima toplo-hladno, a to se posebno odnosi na srčane bolesnike! Npr. ulazak u hladnu vodu ili u pretjerano klimatizovan prostor izaziva “stezanje” krvnih sudova, a koban može biti i izlazak iz rashlađenog prostora na vrućinu. Temperaturna razlika između klimatizovanog i vanjskog prostora ne bi smjela biti veća od sedam stepeni.

#4 Osvježite se

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi.  Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van kuće, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepez. Ipak, najpametnije je da ne izlazite ako ne trebate između 10 i 17 sati.

IZVOR: Ljepotaizdravlje.ba