Snažni uragan Michael pogodio Floridu, odnio i prve žrtve

Uragan Michael odnio je prve žrtve na Floridi, dok je više od 400 hiljada privatnih kuća i poslovnih prostora u saveznim američkim državama Florida, Georgia i Alabama ostalo bez struje nakon što je ta oluja u srijedu pogodila sjeverozapadno kopno Floride Panhandle.

Prva žrtva uragana je muškarac na kojeg je palo drvo koje je propalo kroz krov njegove kuće na Floridi, potvrdila je glasnogovornica šerifa okruga Gadsen te savezne američke države a prenosi agencija Reuters.

Američki mediji javljaju da je u Georgiji stradalo i 11-godišnje dijete.

Kompanija Duke Energy Corp saopštila je da bi Michael mogao izazvati prekid snabdijevanja za između 100 i 200 hiljada njezinih klijenata na Floridi, procjenjujući da bi obnova infrastrukture mogla potrajati i duže od sedam dana, prenosi Hina.

Najžešća oluja koja je pogodila Floridu u više od 80 godina, Michael je prelazeći centralnu Georgiju oslabio na tropsku oluju, saopštio je u četvrtak američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

Trenutno lociran na oko 45 kilometara južno-jugozapadno od macona u Georgiji, s vjetrovima maksimalne brzine 115 kilometara na sat, Michael bi do petka trebao postati posttropska ciklona.

Michael je pogodio američko kopno u srijedu ranije poslijepodne nedaleko Mexico Beacha, oko 32 kilometra jugoistočno od Panama Cityja u regiji Panhandle na Floridi, s vjetrovima brzine i do 249 kilometara na sat.

Oluja koja je iznenadila svojim naglim jačanjem nakon što je krenula prema sjeveru preko Meksičkog zaljeva, uzrokovala je odron tla u gradu Mexico Beach kao uragan četvrte kategorije na Saffir-Simpsonovoj ljestvici od pet stepeni.

(Izvor: nap.ba)