Služba za torakalnu hirurgiju UKC RS: Do kraja godine najmodernija metoda operacije karcinoma pluća

Služba za torakalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske do kraja godine počeće primjenjivati uniportal VATS lobektomiju, javlja Anadolu Agency (AA).

Marko Kantar, načelnik Službe za torakalnu hirurgiju, u današnjm obraćanju novinarima rekao je da ovu metodu već razvijaju, a spremna je i sva potrebna oprema. Ljekari su već bili na edukacijama, a nastaviće se edukovati u saradnju sa kolegama u Sloveniji koji jedini na Balkanu izvode ovakve zahvate.

“To je operacija koja se najčešće izvodi kod karcinoma pluća gdje operišete pacijenta pod kontrolom video kamere, radite kroz rez od dva do tri centimetra i izvodite operaciju koja je onkološki identična otvorenoj operaciji”, rekao je Kantar.

Prema njegovim riječima većina pacijenata nakon operacije ne osjeća bol i sutradan, ili dan kasnije, može ići kući dok nakon otvorene operacije u prosjeku pacijenti budu hospitalizovani deset dana.

“Rezultat je neuporedivo bolji, troškovi liječenja neuporedivo manji, samo zbog broja bolničkih dana, a benefit za pacijenta je neprocjenjiv”, rekao je Kantar i dodao da su u pitanju najveći dometi u grudnoj hirurgiji na svijetu.

On kaže da ova Služba inače radi na razvoju minimalno invazivnih hirurških procedura, a mnoge su već počeli primjenjivati kao što je VATS timektomija, te minimalno-invazivna hirurgija štitne i paraštitnih žlijezda.