Slovenci izvoze najviše od ulaska u EU: Postigli suficit od 700 miliona eura

Slovenija bilježi najveći izvoz od ulaska u Evropsku uniju (EU) 2004. godine.

Prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku Slovenije, izvoz je porastao za 4,4 posto u 2015. godini, što je najviši nivo od priključenja te zemlje EU. S druge strane, uvoz je porastao za 2,7 posto.

Izvoz Slovenije je prošle godine dostigao 23,9 milijardi eura, a uvoz 23,2 milijarde, tako da je zemlja postigla suficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni od 700 miliona eura, najveći u posljednjih 11 godina.

Inače, Njemačka, Italija, Austrija, Hrvatska i Francuska i dalje su najveći trgovinski partneri Slovenije.

Slovenci su 2015. godine najviše izvozili lijekove, a najviše su uvozili naftne derivate i automobile.

Evropska unija je godinama glavno tržište za slovenske proizvode.

Slovenija ima relativno razvijenu ekonomiju, a njen dohodak po glavi stanovnika je najviši među zemljama regiona Balkana. Slovenija je 2007. bila prva “nova” članica EU koja je uvela euro kao svoju valutu, zamjenjujući dotadašnji slovenski tolar. Među ekonomski najprosperitetnije regije Slovenije ubrajaju se centralna Slovenija koja uključuje i prijestolnicu Ljubljanu te zapadne slovenske regije, kao što su Goriška i Obalno-kraška.

Gotovo dvije trećine stanovništva Slovenije zaposleno je u tercijarnom (uslužnom) sektoru, a preko jedne trećine u industriji i građevinarstvu. Prednost Slovenije leži u njenoj dobro obrazovanoj radnoj snazi, razvijenoj infrastrukturi i njenom položaju na raskrsnici vrlo važnih trgovačkih i transportnih puteva.

Osnovne grane industrije u Sloveniji su proizvodnja motornih vozila, elektronske i elektroničke opreme, mašina, lijekova i goriva.