SIPA: Zaplijenjeno više od 660 kilograma opojne droge u Neumu

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), dana 17.07.2018. godine, na području opštine Neum, pronašli su 89 vreća u kojim se nalazilo po sedam komada NN materije koja svojim izgledom i strukturom asocira na opojnu drogu Cannabis Sativa, ukupne težine oko 665 kilograma, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema prikupljenim saznanjima, opojna droga Cannabis Sativa, bila je namijenjena za ilegalno tržište u zemljama zapadne Evrope.

Operativna akcija kodnog naziva „Petrol Line”, kojom prilikom je izvršen pretres teretnog motornog vozila kojim je upravljao državljanin Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, zaustavljeno je u Neumu. Prilikom pretresanja pronađena su i privremeno oduzeta tri mobilna telefona marke „Samsung“.

Vozač teretnog motornog vozila je lišen slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u vezi s krivičnim djelom Organizirani kriminal iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, lice lišeno slobode biće predato postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH na dalje postupanje.