SIPA uhapsila osumnjičenog za ratne zločine na području Vlasenice

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, rano jutros policijski službenici SIPA-e na području opštine Vlasenica, postupajući po uputstvima tužioca, lišili su slobode Slađana Pajića, rođenog 1970. godine u Loznici, Srbija, državljanin BiH, zbog ratnog zločina, javlja Anadolu Agency (AA).

Pajić je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je u periodu od mjeseca maja do kaja mjeseca decembra 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između Vojske Republike Srpske i Armije Republike Bosne i Hercegovine, u svojstvu vojnika VP 7344 Vlasenica, na području opštine Vlasenica, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme rata.

On se sumnjiči za sudjelovanje u višestrukim silovanjima i seksualnim zlostavljanjima jedne žene bošnjačke nacionalnosti, kao i još jedne maloljetne žrtve, te nečovječnom postupanju, nanošenju snažne fizičke i psihičke patnje i mučenju, zatočenih civila, muškaraca bošnjačke nacionalnosti u prostorijama SUP-a Vlasenica.

Slađan Pajić je osumnjičen da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. u vezi sa članom 22. KZ-a SFRJ.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.